diumenge, 14 de juny del 2009

Esperit de Festa 13-06-09

La Federació Sabadell Cultura, que celebra aquest any el desè aniversari de la seva fundació, ha organitzat la quarta edició de Sabadell Festa i Tradició, un esdeveniment cultural i ciutadà.
Voldria aprofitar aquesta avinentesa per fer una reflexió sobre la importància d’aquest tipus de manifestacions. Durant la meva llarga trajectòria al servei de la cultura tradicional i popular, de l’autenticitat de les nostres festes, sempre he defensat que els nostres costums i tradicions poden ser, i han de ser, el mitjà idoni per tal que tots els homes i dones que viuen a Catalunya, ja sigui per naixement o per haver-hi arribat d’altres indrets, se sentin integrants d’una col·lectivitat que per sobre de tot estima la pau i la llibertat, una pau i llibertat guanyades amb no poques penalitats a través d’un procés històric de molts anys en el qual han jugat un paper de primer ordre totes les tradicions, costums, creences, símbols i valors que ens identifiquen. Crec sincerament, i ho he dit i escrit moltes vegades, que la cultura popular i les nostres festes tradicionals són una vacuna contra la despersonalització. Potenciar-les és singularitzar un país, posar de manifest els seus trets diferencials, que no són sinònim d’exclusió, sinó d’afirmació. Només es pot ser solidari amb els altres a través d’assumir prèviament els trets diferencials de cada u. És una qüestió de respecte mutu. Però perquè hi hagi respecte per assumir la diferència ha d’estar garantit el dret a la identitat. Si no, ¿com es pot entendre la diferència, la diversitat, sense el coneixement de la pròpia identitat?
La festa ens ajuda a aconseguir aquests objectius. La festa entesa com un element de participació, que mostri la riquesa de la nostra cultura popular perquè tots els que han vingut a viure amb nosaltres puguin conèixer a fons com som i què sentim, per tal que sense oblidar els seus orígens estimin també els nostre país a través del seu entorn més proper, el barri, el poble o la ciutat. Objectiu assequible tenint en compte les característiques de les nostres tradicions i costums, de tot allò que ens identifica: la tolerància, el pacifisme i la solidaritat, valors expressats en qualsevol de les manifestacions festives del nostre país que tenen la cultura popular i tradicional com a protagonista.
En definitiva, festa i tradició com a signe d’identitat, com a eix vertebrador d’un projecte col·lectiu, civilitzat, culte, comprensiu, obert i solidari, per fer, entre tots, un país on el coneixement, i el reconeixement, de la diversitat cultural sigui un factor d’unió i no d’exclusió.
Lluís Subirana. Director