dilluns, 8 de juny del 2009

Esperit de Festa 06-06-09

Des dels nostres programes els anem informant de totes les novetats discogràfiques que, al llarg de l’any, s’editen i arriben al nostre coneixement. També, d’una manera més espaiada, els informem de les novetats editorials que, a l’entorn de la història, la música i la dansa de la sardana, es van editant amb una certa regularitat. Avui vull dedicar aquest comentari setmanal als tres llibres que han aparegut els darrers mesos. Dos corresponen als números 28 i 29 de la col·lecció MOS que edita el Grup d’Informadors Sardanistes de Catalunya i Promocions Culturals i Artístiques Garonuna, i són obra del conegut sardanista, radiofonista i escriptor Jordi Puerto, Medalla al Mèrit Sardanista 2008. El volum 28 porta per títol L’Obra del Ballet Popular i es tracta, com diu Joan Vidal i Gayolà en el pròleg, d’una aproximació històrica d’aquesta institució, ja que l’autor, conscient de la insuficiència de dades documentals que li haurien permès, segurament, de completar-la amb rigor, ha decidit recollir, sense reinterpretar-les, les opinions, les cròniques, els escrits, les cites i els textos provinents d’un ample recull bibliogràfic i de l’arxiu particular de persones vinculades a l’entitat. Efectivament, en aquest extens treball de recopilació de 375 pàgines, Jordi Puerto ens ofereix infinitat de dades que avui, desapareguda l’Obra com a institució autònoma i aixoplugada a la Federació Sardanista de Catalunya tenen un valor afegit. El volum 29 Jordi Puerto l’ha titulat Cròniques del Foment de la Sardana de Barcelona. Es tracta, també, d’uns extens treball recopilatori de 275 pàgines amb infinitat de dades sobre aquesta entitat sardanista barcelonina fundada el 1921. En resum, dos llibres de consulta necessaris per a tots aquells que vulguin aprofundir els coneixements sardanistes.
El tercer llibre porta el títol de La Sardana reconeguda al món i mirant cap al futur. Es tracta d’una autoedició del promotor i estudiós sardanista mataroní Miquel Bruguera que, com el títol ja dóna a entendre, ha recopilat les opinions elogioses sobre la música i la dansa de la sardana de grans personalitats mundials, com el músic anglès Harold Bauer; el físic alemany Albert Einstein; els escriptors americans Thomas Mann i Truman Capote; el fotògraf americà Irving Penn; el compositor rus Igor Strawinsky; els compositors alemanys Richard Strauss i Max von Schillings; el Premi Nobel Albert Schweitzer; l’escriptor anglès John Langdon-Davies; l’actriu anglesa Madeleine Carroll; els grans músics americans Cole Porter i Artie Shaw; l’escriptor català-alemany Tilbert Dídac Stegmann; i també els nostres Pau Casals, Pablo Picasso, Josep Espar, Joan Doménech, Lluís Albert, Fèlix Millet i Antoni Ros Marbà.
Si be és cert que moltes d’aquestes opinions ja s’havien publicat en altres estudis ja editats, l’interès d’aquest llibre de Miquel Bruguera rau, també, en la seva luxosa edició, amb abundants reproduccions fotogràfiques de gran interès i qualitat.
Com veuen, tres llibres de consulta interessants que amplien l’abundant bibliografia de que disposa la sardana, una prova més de la seva actualitat.
Lluís Subirana. Director