En el decurs dels actes de celebració de L’Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, el passat 25 d’abril es van fer públics els Premis Sardana que atorga la Federació Sardanista de Catalunya. La Medalla al Mèrit Sardanista va ser concedida a Antoni Anguela i Dotres, responsable del Servei de Patrimoni Etnològic del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, president de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, director de la Revista SOM i creador i coordinador d’Infosardana, el butlletí editat mensualment per la Federació Sardanista de Catalunya per a la difusió de totes les notícies i activitats sardanistes. Els mèrits de l’amic Antoni Anguela són indiscutibles, per això aquesta medalla ja li havia estat concedida en el decurs del Pubillatge de Calella l’any 1996, cosa que, evidentment, ha passat per alt al jurat corresponent. Repeteixo que no es tracta de restar mèrits a l’Antoni Anguela però aquest lapsus no s’havia d’haver produït. Se’l podia homenatjar amb alguna altra distinció creada especialment, per la seva tasca i per ser aquesta l’edició número 50 dels pubillatges. Però no crear un precedent que m’imagino haurà suposat un cert neguit al propi homenatjat.
La Medalla al Mèrit Musical ha estat concedida a Concepció Ramió i Diumenge, per la seva tasca pedagògica sardanista i com a compositora i directora de les cobles Sant Jordi, Bellpuig Cobla i Vila d’Olesa. Jo afegiria a aquesta justificació el treball de recerca i documentació fet per Concepció Ramió a la Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear i com a coautora, conjuntament amb Inés Padrosa, del magnífic llibre de la col·lecció MOS La nissaga dels Serra. La Medalla al Mèrit Cívic ha estat pel suplement Sortim dels diaris El Punt i Avui que inclou una secció setmanal dedicada a la difusió i promoció de la sardana dels del punt de vista periodístic i festiu. I la Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana s’ha concedit a l’Escola de Mestres Munguet Cortés, de Vilanova del Vallès, per la seva dedicació, des de 1986, a l’ensenyament de sardanes i danses d’esbart a nens i nenes durant l’horari escolar.
També es van atorgar premis a la dedicació, a la continuïtat, a la promoció i difusió i a les iniciatives renovadores. Altres nominacions habituals com a els estudis sardanistes, a la comunicació o al treball discogràfic, el jurat, aquest any no ha considerat que hi hagi cap fet destacable a reconèixer. Em sorprèn aquesta decisió quan el nom de l’Anna Costal, associat a l’exposició i al llibre catàleg Pep Ventura abans del mite i al CD amb sardanes històriques de Pep Ventura, han estat un dels fets sardanistes més destacables dels darrers anys.
Pel que fa al Missatge al món sardanista amb motiu de la 50 edició dels pubillatges se n’han publicat dos. Un que ha estat escrit i llegit per dos artistes escalencs: el cantautor Josep Tero i l’actriu Carme Callol, i un altre especial escrit i llegit per la popular actriu i declarada sardanista Vicky Peña. L’autor de la Lliçó magistral és el veterà i expert sardanista de L’Escala, Josep Vilabrú i com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2011 ha estat designada la població d’Organyà, a la comarca de l’Alt Urgell.
Des d’aquella primera edició a Girona el 1960 fins a L’Escala 2010, 50 Ciutats Pubilles i centenars de premiats. Felicitats a tots i que la quantitat no ens faci perdre qualitat.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada