A més de les ballades, els aplecs, els concerts i els concursos de colles hi ha un seguit d’activitats que es desenvolupen al llarg de l’any i que, resumint, complementen els actes més remarcables a l’entorn de la sardana. Fets que han estat notícia com la presència de la sardana dins dels actes de la Capital de la Cultura Catalana que el 2009 ha ostentat la ciutat de Figueres; els viatges de les colles dels Dansaires del Penedès a Síria i Jordània amb exhibicions sardanistes en llocs històrics; que la sardana hagi estat considerada un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra; l’exposició sobre Pep Ventura al Museu de l’Empordà de Figueres; les 1.200 edicions de la circular informativa Infosardana; el pubillatge de Mataró; el 8è Memorial Joan Prat a Manlleu; la inauguració del monument a la sardana de Sabadell; els homenatges al periodista Eugeni Molero en motiu del 25è aniversari de la seva mort; i els cicles de sardanes a la fresca de Tiana i el Segrià.
Les cobles també han estat notícia: el 25è aniversari de la Sant Jordi i la Bellpuig Cobla i el 125è de la Montgrins; la 12a gira per Catalunya de la Principal d’Amsterdam; o iniciatives com La cobla volta el món, la Cobla Jove dels Països Catalans i el cicle pedagògic a l’escola de la cobla Marinada.
S’ha continuat celebrant certàmens musicals com el del 50 aniversari de la UCS; el de la colla Violetes del bosc; la sisena edició del Premi Nacional Agustí Borgunyó que convoca l’entitat sabadellenca Sabadell més Música; la 12a edició del Concurs de Joves compositors de Blanes; la 25a dels Premis Ceret-Banyoles, i una gran activitat concertística com el Cicle Tarragona estrena; els concerts a l’Auditori de Girona; l’onzena temporada del Cicle Cobla, Cor i Dansa al Palau; els cicles de música per a cobla de Sabadell, el de l’Auditori de Barcelona i el de la Diputació de Girona; el memorial Joaquim Serra amb l’estrena de dues obres de compositors nord-americans; les actuacions conjuntes i enregistraments de la Cobla de Cambra de l’Empordà i la Principal de la Bisbal, entre altres.
També s’han fet nous enregistraments: el Trencadisk de la Marinada; el doble CD de Carles Santiago i el Grup Sant Jordi; els diversos de la Contemporània; també els de les cobles Ciutat de Girona, Jovenívola de Sabadell, Sant Jordi, Ciutat de Terrassa, Mil·lenària, Montgrins i Reus Jove; el de la Mediterrània amb sardanes de Jesús Ventura; el Cd amb sardanes de Montserrat Pujolar i el de Jordi Paulí titulat Aire fresc.
I pel que fa a l’edició de llibres: Cròniques del Foment de la sardana, de Jordi Puerto; Calonge, terra de músics d’Albert Vilà; 50 anys de Concursos de Colles Sardanistes a Cardedeu, de l’Agrupació Sardanista Cardedeu, Sardanes de Jaume Ayats, Anna Costal i Joaquim Rabaseda i Domènec Moner i Basart, un compositor lloretenc a Barcelona, de Joan Domènech Moner.
Pel que fa a l’activitat de les colles destacar el 41è Campionat que en categoria gran ha assolit la colla Violetes del Bosc, mentre que en la resta de categories les colles campiones han estat: Roques Blaves de la Passió, d’Esparreguera, en veterans, Joves dansaires, d’El Vendrell, en infantils, Cabirols, de Sabadell, en juvenils i, Menuts dansaires, d’El Vendrell, en alevins. Caldrà però que la Unió de Colles es replantegi l’organització del campionat, no es pot dir Campionat de Catalunya al que ha passat en les categories petites quan només hi ha participat 2 de infantils i juvenils, i una en alevins, quan el cert és que hi ha moltes més colles que surten a concurs. També cal una reflexió sobre el tema dels jurats i el manteniment de dues competicions separades per a les territorials de Barcelona Ciutat i Barcelona Comarques. Tampoc el campionat de punts lliures, que ha guanyat la Mare Nostrum, de Barcelona, s’escapa a un necessari replantejament.
Finalment remarcar, com a fet excepcional, que a finals d’aquest any TV3 ha començat a emetre un espot publicitari de la Generalitat de Catalunya lloant les excel·lències de la nostra cultural popular i tradicional. Així doncs, parafrasejant la frase final d’aquest espot, podem dir ben fort: per la cultura catalana i la sardana, som-hi!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada