dilluns, 28 de desembre del 2009

Esperit de Festa 26-12-09

El darrer comentari d’aquest any 2009 el dedicarem a fer un primer repàs estadístic a l’activitat desenvolupada al llarg de l’any per tal d’avaluar, com ja vaig fent els darrers anys, els principals esdeveniments i el nombre d’actes organitzats, prenent com a referència les dades facilitades per Infosardana. Insisteixo que les dades són extretes d’aquesta circular informativa que ens facilita l’ACF Barcelona, editada en conveni amb la Federació Sardanista de Catalunya, sota la coordinació del Grup d’Informadors Sardanistes de Catalunya i dirigida per Antoni Anguela. Remarcar que aquesta circular ens arriba als informadors puntualment cada mes amb tots els actes programats que les diferents organitzacions li han fet arribar abans del dia 20 de cada mes. És possible, per tant, que les dades a les que em referiré hagin estat lleugerament augmentades a causa d’activitats no comunicades a temps però, en un 99%, les xifres a comentar són fiables i serveixen de referència.
Amb un total de 2.883 actes registrats sobre els 3.050 de l’any anterior podem constatar que durant l’any 2009 s’han comptabilitzat 167 activitats menys que el 2008, o sigui, aproximadament un 5’5% menys, fet motivat bàsicament per la disminució de les ballades, 226 menys que l’any passat, mentre que els aplecs i el concursos s’han mantingut igual. Considerant que moltes de les ballades públiques i en espais oberts són subvencionades per ajuntaments o institucions públiques i privades, pot ser que la crisi econòmica n’hagi estat, en part, responsable. I dic en part perquè, com he comentat altres vegades, si la gent que va a ballar, que gaudeix amb la cobla i la sardana, no pren consciència de la situació i hi aporta la seva justa col·laboració econòmica, el futur per les entitats organitzadores pot ser bastant difícil. Per contra, l’activitat concertística ha anat a més havent-se celebrat 44 concerts de sardanes i música per a cobla més que l’any 2008.
A aquesta activitat general cal afegir-hi, igual que l’any passat, els enregistraments discogràfics, l’edició de llibres, els actes especials i els esdeveniments remarcables. El cens de cobles es manté estable, amb la aparició d’alguna de nova, els compositors no paren de compondre i els principals certàmens i premis musicals es continuen celebrant.
Però, de tot això, ja en parlarem la setmana vinent.
Lluís Subirana. Director