dissabte, 9 de gener del 2010

Esperit de Festa 09-01-10

Comencem un nou any i la millor manera de fer-ho és amb bones notícies. Sembla que alguna cosa es mou entorn de la cultura popular i tradicional i de la música de i per a cobla. Si acabàvem el 2009 amb el comentari favorable sobre l’espot divulgatiu de la cultura popular i tradicional que emet TV3, hem començat de la millor manera l’any 2010 amb el magnífic concert retransmès per Televisió de Catalunya el matí del dia 1 de gener. Un concert enregistrat prèviament al Teatre El Jardí de Figueres amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, formada pels músics de La Principal de la Bisbal i de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, sota la direcció de Carles Coll i Francesc Cassú, que ens van oferir un gran espectacle titulat Inoblidables en concert amb un repertori d’obres inoblidables de la música de casa nostra, repeteixo música de casa nostra sense necessitat dels clàssics i tòpics títols internacionals inclosos als concerts orquestrals d’aquestes dates amb les habituals polques, masurques i valsos vienesos. Sardanes emblemàtiques com L’Empordà o Sant Martí del Canigó, cançons tradicionals només en versió instrumental com El rossinyol o L’emigrant, cançó catalana adaptant coneguts títols de Sau o els Pets, havaneres com El meu avi, cançons patriòtiques com el Cant a la Senyera o La Santa Espina tot complementat amb projeccions filmades, coreografies de dansa magníficament ballades i exercicis acrobàtics i de malabarisme. Repeteixo un gran concert, sense cap mena de complexos, fet des de casa nostra i amb tots els protagonistes, músics, compositors, ballarins, artistes, catalans. Un gran concert que segurament molta gent s’ha perdut perquè ha coincidit, en part, amb l’horari de retransmissió del clàssic i espectacular concert de Viena on, per cert, sempre inclou exclusivament obres del seu país. I un aclariment: quan dic música nostra o música del seu país en cap moment ho faig des d’una òptica localista. Al contrari, crec que tota la música és universal, la nostra també, però nosaltres n’hem de ser els primers convençuts. I aquest concert no n’ha deixat cap dubte. Almenys a mi.
I una altra bona notícia: el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha declarat com el seu himne oficial la sardana d’Enric Morera i Joan Maragall L’Empordà que s’interpretarà en tots els actes institucionals dels municipis de l’Alt Empordà i es fomentarà el seu coneixement entre els habitants d’aquesta demarcació. Una decisió aprovada per unanimitat de tots els grups polítics a partir d’una moció, atenció!, presentada pel Partit Popular. Aquesta moció insta a que es comuniqui la declaració de L’Empordà com a himne a tots els municipis de la comarca als efectes protocol·laris corresponents. També es diu que des de l’Àrea de Cultura del Consell de l’Alt Empordà es faci difusió de la lletra d’aquesta emblemàtica sardana als centres escolars de la comarca i es recomana que es faci arribar a tots els habitants de la demarcació. La unanimitat d’aquest acord és, per si mateixa, un reconeixement al valor simbòlic d’aquesta composició, estrenada a Figueres l’any 1908, i que ha transcendit els límits de la sardana convencional per a esdevenir un emblemàtic element identificatiu i cultural.
A la vista de tot això, espot publicitari, retransmissió del concert, reconeixement institucional de L’Empordà i alguns altres fets prou significatius que van apareixent hom es pregunta: ¿és casualitat o l’èxit de les consultes independentistes hi té alguna cosa a veure?
El temps ens ho dirà.
Lluís Subirana. Director