dissabte, 6 de novembre del 2010

Esperit de Festa 06-11-10

El fet que, el passat 5 d’octubre, el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya declarés la sardana element festiu patrimonial d’interès nacional, ha suscitat alguns dubtes i consultes sobre si això representava també per la sardana la declaració oficial de Dansa Nacional de Catalunya. Cal recordar que l’any 2008, La Federació Sardanista endegà una campanya perquè la Generalitat declarés la sardana com a Dansa Nacional de Catalunya. Les 300 entitats sardanistes del Principat, més les 60 de la Catalunya Nord, més les colles sardanistes i les cobles i, també, l’aprovació de 200 ajuntaments de Catalunya, la majoria per unanimitat de tots els seus regidors, s’adheriren a aquesta iniciativa. Resulta però que la legislació actual no permet concedir aquesta distinció ja que requereix una modificació de la llei del patrimoni cultural, a través d’un acord del Parlament, que no s’ha pogut realitzar en l’actual legislatura que ha acabat aquests dies i, per tant, resta pendent per a la propera, en espera que el nou Parlament que surti elegit modifiqui la llei actual i la sardana pugui ser declarada oficialment Dansa Nacional de Catalunya. Aquesta situació s’ha produït, també, per la dificultat de poder establir una única dansa com a dansa nacional davant de la gran varietat de balls i danses que es podrien sentir excloses, cosa que no hauria de passar perquè tot i la importància històrica i arrelament territorial que cada una d’elles pugui tenir, cap d’elles té l’expansió territorial que té la sardana amb uns 3.000 actes organitzats al llarg de l’any.
De moment, el que tenim doncs és el reconeixement de la sardana com un element del patrimoni festiu d’interès nacional, per tant, fent un joc de paraules, també podem dir que la sardana és reconeguda com “una dansa d’interès nacional”. El matís està doncs en la singularització: passar de ser “una dansa d’interès nacional” a ser “la dansa nacional”. I m’imagino que en aquest país que ens costa tant de decidir sobre les nostres coses, aquest tema restarà encallat als despatxos del Parlament molt temps.
Però per mantenir-lo ben viu, el proper dijous 11 de novembre, a les cinc de la tarda, se celebrarà una recepció oficial al Palau de la Generalitat de Catalunya per homenatjar la declaració de la sardana com a element festiu patrimonial d’interès nacional. Tot seguit, a dos quarts de set, hi haurà una ballada a la Plaça de Sant Jaume amb una cobla integrada per tots els músics d’arreu de Catalunya que hagin pogut assistir-hi desinteressadament. Constarà de 3 sardanes, cadascuna com a símbols dels territoris catalans on es balla la sardana: el Principat, Andorra i el Rosselló. La Federació Sardanista espera que sigui un dia de màxima mobilització sardanista per demostrar la capacitat de convocatòria de la nostra dansa i exemplificar així la gran massa social que hi ha darrere de la sardana. Esperem que així sigui.
Lluís Subirana. Director