dissabte, 26 de juny del 2010

Esperit de Festa 26-06-10

En el butlletí que s’ha editat amb motiu del 48 Aplec de la Sardana de Sabadell, que celebrarem entre avui i demà, Josep Maria Cormand fa una interessant entrevista a Carles Vivé amb motiu d’haver celebrat fa poc el seu 90 aniversari. Amb Carles Vivé m’uneix una llarga i efectiva amistat compartida per l’amor a la sardana i a la cultura. Vull agrair-li la seva fidelitat amb els nostres programes que, em consta, segueix cada setmana des de casa seva, situada justament a molts pocs metres de la Torre de l’Aigua. És per això que avui volem dedicar-li aquest comentari tot fent una mica d’història.
L’embrió de Sabadell Sardanista va néixer el 5 de maig de 1946 en el decurs d’una ballada a l’Acció Catòlica de Sant Fèlix, del carrer Sant Josep. Un grup d’amics va suggerir la idea de constituir una entitat legal on hi tinguessin cabuda tots els sardanistes al marge de qualsevol ideologia política o religiosa. La idea, que va ser encapçalada per Carles Vivé, va tenir una bona acollida i es van proposar de fer realitat el projecte. Les primeres reunions formals van ser fetes, amb extremes precaucions, en el domicili particular de Carles Rovira. D’aquí ja en van sortir les primers normes i la ferma convicció de tots per treballar per fer realitat la constitució d’una entitat sardanista a la nostra ciutat. Es va formar una llista de 10 socis fundadors, que es van encarregar de la tasca de redacció del projecte d’estatuts. Transcorreguts els dies necessaris que preveia la llei, els socis fundadors van crear una Comissió Organitzadora, de quatre membres, per regular i impulsar les primeres normes d’actuació. Aquesta comissió ja va ser presidida per Carles Vivé que, una vegada superats tots els tràmits legals, es convertiria, el març de 1947, en el soci número 1 i primer president de Sabadell Sardanista. Presidència que mantindria fins l’any 1950. Professionalment, Carles Vivé ha estat vinculat al camp administratiu en el ram tèxtil. Ja de molt jove es va relacionar amb entitats culturals com Acció Catòlica de Sant Fèlix, Lluïsos, La Faràndula, i també, més endavant, amb Òmnium Cultural, Casal Cultura i Esplai, entre altres. És un gran amant de la música clàssica, el folklore, el teatre,... i també del futbol. Va ser el padrí del banderí de la colla Mirant al Cel. Després de 63 anys d’haver fundat Sabadell Sardanista, ha estat un gran col·laborador i seguidor de l’activitat sardanista sabadellenca.
Felicitats, doncs, a l’amic Carles Vivé, pels seus 90 anys, però també pel seu exemple d’amor i fidelitat a Sabadell Sardanista i a la sardana, que el fa mereixedor de l’admiració i agraïment de tots els sabadellencs.
Lluís Subirana. Director