Aquests mesos de març i abril l’activitat sardanista ha donat pas a la temporada d’aplecs mentre que l’oferta concertística ha seguit ben present i amb propostes musicals de gran interès. Alguns aplecs, com els celebrats aquests mes de març a Cerdanyola del Vallès, Celrà, Flaçà, Sant Boi, Vilassar de Dalt, Calonge, El Masnou o Vic, que ha celebrat la seva edició número 70, o els previstos per l’abril com, per exemple, a Arenys de Mar, Roses, La Pobla de Montornès, L’Hospitalet-Bellvitge, Roda de Berà, Barcelona-Sants, Breda, Manresa, Sant Carles de la Ràpita, La Llagosta, Sils, Ivars d’Urgell, Premià, Sant Sadurní, Santa Coloma de Farners, entre altres, són un bon al·licient per tots aquells que volen gaudir d’un dia a l’aire lliure ballant sardanes o escoltant les interpretacions de les cobles. Però com deia, també l’oferta concertística, amb interessants programes de sardanes i música per a cobla, ha fet, en alguns cassos, difícil l’elecció entre l’aplec i/o el concert, havent-se també produït coincidències de concerts en una mateix data que han dificultat encara més l’elecció.
Per exemple, la coincidència de data i hora entre el Concert Mediterrani amb la Cobla Simfònica de Catalunya, un espectacle adreçat al foment de la música simfònica per a cobla que produeix Sabadell més Música, amb una selecció de composicions d’autors com Joaquim Serra, Agustí Cohí Grau, Josep Vinaròs, Joan Lluís Moraleda o Francesc Burrull, sota la direcció de Joan Lluís Moraleda, i que es va celebrar dissabte dia 20 a Mataró en el marc de les celebracions de cloenda del Pubillatge. Concert que va coincidir el mateix dia i hora amb la segona sessió del cicle Cobla, Cor i Dansa al Palau, amb la participació del prestigiós director Edmon Colomer, que va oferir una panoràmica musical ben àmplia i diversificada de la dimensió artística del patrimoni coblístic amb sardanes, glosses, danses tradicionals i adaptacions de melodies populars i també l’estrena de l’obra Danses d’Armilla que els organitzadors del cicle havien encarregat al mestre Jesús Rodríguez Picó.
Seguint l’oferta concertística de març hem tingut els concerts al Centre Artesà Tradicionàrius amb professors i alumnes de l’ESMUC i del Conservatori de Girona, que han portat a terme sessions de treball per a fiscornaires, amb els professors responsables dels dos centres, Jordi Estartus i Pep Moliner. Es tractava de sessions gratuïtes, en les quals s’ha fet treball de tècnica general de l’instrument, interpretació d’obres per part dels estudiants i treball de cambra. El 23 de març es va fer la cloenda amb un concert a càrrec dels dos professors amb estudiants dels dos centres. El programa incloïa obres per a fiscorn sol, duets, quartets, i l’estrena de l’octet de fiscorns del dos centres acadèmics que han participat en aquest projecte.
I per acabar aquest concertístic mes de març, avui dissabte 27, el segon concert del Cicle de Música per a Cobla a l’Auditori de Girona que promou la Cobla Ciutat de Girona, conjuntament amb els Amics de la Sardana Terranostra, i que ha convidat el pianista i compositor Albert Guinovart a interpretar les seves obres, entre elles la Rapsòdia sobre temes de la Patum per a piano, cobla i percussió i el concert per a piano i cobla sobre temes de Mar i cel.
Dels interessants concerts programats pel mes d’abril en parlarem un altre dia. Avui es tracta de deixar constància de la diversitat i la qualitat que a l’entorn de la cobla i la sardana els organitzadors, malgrat la crisi, posen al nostre abast.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada