dissabte, 13 de febrer del 2010

Esperit de Festa 13-02-10

Dissabte passat, 6 de febrer, es va presentar a la població gironina de L’Escala, la Guia d’Aplecs de la Sardana 2010 que edita la Federació Sardanista de Catalunya, conjuntament amb l’Agrupació d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, la Comissió d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Barcelonines, la Coordinadora d’Aplecs de la Sardana de les Comarques Lleidatanes, la Unió d’Associacions d’Aplecs Sardanistes de les Comarques Meridionals i la Federació Sardanista del Rosselló.
Aquesta nova temporada d’aplecs es va iniciar el diumenge 10 de gener a Elna, a la Catalunya del Nord, i es tancarà el 19 de desembre a Barcelona. Estan programats un total de 190 aplecs, el mateix nombre que l’any 2009. Agrupats per demarcacions territorials el major nombre correspon a les comarques barcelonines amb un total de 84 aplecs, a continuació les meridionals amb 35; les gironines amb 32, les lleidatanes amb 20, a la Catalunya del Nord amb 17 i Andorra amb 2 aplecs. Cal dir que aquesta guia no inclou el centenar d’aplecs d’ermita, habitualment a una sola cobla, que se celebren al llarg de l’any per tot Catalunya. És evident que, com ja he esmentat en altres edicions, que entre aquest important nombre d’aplecs hi ha notables diferències pel que fa a la seva organització, l’interès i nombre de les cobles assistents, els complements festius incorporats, el lloc de celebració i l’interès turístic de la població, entre altres elements que incideixen en el fet que hi hagi més o menys assistència. En el seu conjunt, però, l’aplec és la festa sardanista més popular que fa possible que la gent de diferents indrets es trobin per ballar sardanes, per escoltar les cobles, o per gaudir d’una manifestació d’un gran nivell cívic i social i que es desenvolupa dins d’un bon clima de convivència.

I deixant el tema aplecs i passant a l’àmbit concertístic una altra bona notícia. Després dels lamentables fets del Palau de la Música, es temia per la continuïtat del ja tradicional Cicle de Cobla, Cor i Dansa al Palau. Doncs bé, els nous gestors no han renunciat als diversos cicles programats al llarg de l’any sinó que els han presentat amb tota la il·lusió i amb el ferm propòsit de millorar-los cada any. Pel que fa concretament al Cicle de Cobla, Cor i Dansa, en la que ja serà la seva 12 edició, s’han programat cinc concerts a celebrar el 6 i 20 de març, 10 i 17 d’abril, i 15 de maig. Hi intervindran les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i la Principal de la Bisbal; la Coral Polifònica de Puig-reig i l’Esbart Ciutat Comtal. De totes aquestes actuacions en donarem més detalls en el seu moment.
Per tant, hem començat l’any 2010 amb una bona temporada d’aplecs, amb un nou cicle concertístic com a demostració de que la nostra música és digna de figurar a les millors sales de concert i amb una temporada on les ballades i els concursos s’esforcen per mantenir el seu nivell d’activitat. Queda clar, doncs, que els organitzadors estan fent un gran esforç davant d’una situació de crisi que els afecta sensiblement. Ara ens correspon a nosaltres d’assistir a tots els actes que ens siguin possibles i contribuir en cada un d’ells econòmicament per tal d’assegurar-ne la seva viabilitat.

Lluís Subirana. Director