L’Agrupació Sardanista Cardedeu ha publicat el llibre 50 anys de Concursos de Colles Sardanistes a Cardedeu que, com el seu títol indica, aplega la història dels 50 concursos celebrats entre 1947 i 2009, amb un interessant i valuós recull de fotografies i de dades relatives a cada un d’ells.
Es tracta d’un llibre on l’ahir, l’avui i el demà hi tenen el seu protagonisme, possible gràcies a dues persones que han tingut la visió, l’encert i la capacitat, no només de treballar el dia a dia de l’activitat sardanista cardedeuenca aquests darrers 50 anys, el Gonçal Soler i l’Àngel Pujol, sinó que, a més, han guardat, arxivat i conservat programes, fotografies, classificacions, tot allò que generava l’activitat del dia a dia perquè en quedés testimoni, perquè en quedés història. Aquest llibre també ens permet constatar que la feina feta no es perd en l’oblit, que tot allò que fem, amb esforç, amb tenacitat, amb il·lusió, té sentit. Perquè forma part de la nostra manera de ser, com a persones i com a catalans. És un llibre que permet copsar la importància del sardanisme local i com aquest s’ha anat propagant de generació en generació. Només cal una mirada a les fotografies i llegir els cognoms de les persones que hi surten per constatar-ho. També és un llibre que permetrà a tots aquells que estimen la sardana i Cardedeu conèixer una part molt important de la seva història. Algú pot pensar que d’aquí uns anys ja ningú es recordarà d’aquest recull tan ben editat. S’equivoca. El dia de demà aquest llibre tindrà un gran valor per a tots aquells que vulguin aprofundir sobre el coneixement de l’activitat sardanista, per a tots aquells que vulguin conèixer millor Cardedeu, perquè en aquest llibre la sardana fa de mitjà entre el poble, els seus indrets, i les seves persones, en aquest cas, els dansaires de les colles. Tindrà un gran valor per a tots aquells que vulguin investigar el seu arbre familiar i saber què feien, quines activitats conreaven els seus progenitors.
És un llibre que s’explica sol a través de les 163 fotografies en blanc i negre i color, molt ben conservades i magníficament reproduïdes i distribuïdes, amb els noms de tots els protagonistes. Aquestes fotografies són, també, una evidència de que la sardana, contràriament al que diuen alguns indocumentats, s’adapta als temps que li toca viure. Ho podem constatar en el vestuari, l’entorn, les programacions, els autors interpretats, les cobles, tot això n’és una bona prova. I, una vegada visionades les fotografies, cal seguir amb atenció les darrers pàgines amb les estadístiques corresponents a les sardanes interpretades, les cobles i totes les colles que han participat en aquests 50 concursos de Cardedeu. Les estadístiques no són, només, números, són també història. Ens diuen el nom i el lloc de les colles, algunes efímeres, altres encara en actiu. Ens evoquen noms, llocs i records. Ens demostren la dedicació, perseverança, l’amor a la sardana i a la competició. Una bona mostra la trobem en les 31 participacions al concurs de Cardedeu de la colla Violetes del bosc, de Barcelona, les 29 de l’Amunt i Crits, de Terrassa, i les 22 de la Mirant al Cel, de Sabadell.
És per tot això que cal felicitar a la gent de Cardedeu i especialment als qui han fet possible l’edició d’aquest interessant llibre que de cap manera ha de representar un punt i final. Malgrat les dificultats que tots coneixem, i en el context del sardanisme especialment les que fan referència a les colles de competició, cal segui treballant, cal seguir lluitant, cal seguir fent història, perquè com deia el mestre Pompeu Fabra “no s’ha d’abandonar mai ni la lluita ni l’esperança”.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada