dissabte, 19 de desembre del 2009

Esperit de Festa 19-12-09

Per seguir la tradició, és natural que dediqui aquest comentari setmanal per a felicitar-los el Nadal i per a desitjar-los, com s’acostuma a dir, un venturós any 2010. Acceptin, doncs, la nostra felicitació virtual a través de les ones del 94.6 de la FM, amb el desig de que arribi a tots vostès, amables i fidels oïdors dels nostres programes Esperit de Festa i Sardanes a Ràdio Sabadell.
També aprofito per a informar-los que la setmana que ve estarem de nou amb tots vostès dissabte 26, amb un programa especial d’Esperit de Festa i diumenge 27 amb un especial Sardanes a Ràdio Sabadell en el decurs del qual procurarem que tinguin l’oportunitat tornar a escoltar, i esperem que de gaudir, dels nostres particulars Pastorets amb tocs de sardana que ja vàrem retransmetre la temporada passada.
I, tota vegada que en el decurs d’aquest any els hem anat parlant del Quadern gris, el dietari de Josep Pla, em permeto reproduir la seva anotació del 25 de desembre de 1918 que diu així:
“Nadal. Arriba un moment, quan s’ha portat moltes hores el vestit de festes i s’han dit les coses corresponents a la indumentària d’aquesta categoria, que l’engavanyament de tot plegat fatiga una mica. La combinació del pollastre rostit amb els xampanys del país no és realitzable en un cos humà normal. Els xampanys francesos han passat a la història, s’han debolit. Els d’ací no valen res; els simplement potables tenen un regust de terra i una dolçor insuportable. Potser la terra d’ací és massa forta, terreja massa, per arribar a donar un vi tan lleuger i alat. La combinació dels productes de la confiteria i el vi dolç és embafadora per tota l’eternitat. Havent lleugerament sopat, vaig a dormir. Llegeixo Stendhal – que és sec i desintoxicant.”
Fins aquí el comentari de Josep Pla fet fa més de 90 anys. Probablement avui rectificaria, després d’un bon àpat obriria un ampolla d’un bon cava brut català, sec i desintoxicant i, en lloc de llegir Stendhal, brindaria amb tots nosaltres per aquest Nadal i per aquesta terra nostra, potser massa forta com deia ell, però que gràcies això encara és la nostra terra.
Que tinguin un bon cap de setmana i un bon Nadal.
Lluís Subirana. Director