dissabte, 3 d’octubre del 2009

Esperit de Festa 03-10-09

Tal com els havíem anunciat, dissabte passat la Federació Sabadell Cultura va celebrar, al seu estatge social del carrer Ribot i Serra, l’acte commemoratiu del seu desè aniversari que tenia com a objectiu principal el reconeixement a la tasca realitzada per les entitats que en formen part, Sabadell Sardanista, Ball de Diables de Sabadell, Castellers de Sabadell, Esbart Sabadell Dansaire, Forques de Can Deu, Gegants i Capgrossos de Sabadell, Germandat de Sant Antoni Abat “Colla Vella”, Grup Sardanista Mirant al Cel, Joventut de Sant Antoni Abat “Colla Nova”, Societat Coral Estrella Daurada, Trabucaires de Gràcia de Sabadell i Trabucaires de Sabadell, així com també a diverses entitats representatives d’altres cultures de l’Estat Espanyol que desenvolupen una tasca similar a la nostra ciutat. A títol individual també es va reconèixer la feina ben feta de dos personatges de la cultura sabadellenca com són Tomàs Manyosa i Josep Egea. Particularment hem d’agrair també a la Federació Sabadell Cultura el reconeixement que va fer a aquest programa Esperit de Festa, distinció que va recollir el director de Ràdio Sabadell, Marc Sabaté.
La festa, presentada per Jordi Saura, i que va comptar amb la presència del tinent d’Alcalde i responsable de cultura Lluís Monge, de diversos regidors i regidores i d’un bon nombre de membres de les diverses entitats, va ser amenitzada musicalment pel grup Ganxets, Grallers del Baix Camp.
En el seu parlament, el president de la Federació Sabadell Cultura, Jaume Manyosa, va aprofitar l’ocasió per reclamar a les autoritats presents la cessió d’un nou local més ampli i amb més condicions que permeti el desenvolupament normal de totes les entitats associades.
Espero que aquesta petició pugui ser degudament atesa perquè, com ja he manifestat moltes vegades, l’associacionisme és un bé col·lectiu i un dels trets diferencials de la nostra identitat. Catalunya és un país d’associacions. Segons publica la revista d’Òmnium Cultural, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya té censades fins a 48.328 entitats. Si a Catalunya hi viuen, segons les darreres dades fetes públiques, 7.364.000 ciutadans, resulta que hi ha una associació per a cada 152 habitants.
És evident que aquestes estadístiques no reflecteixen la realitat de cada una de les entitats, el seu nombre d’associats i els seus nivells d’activitat, però és una dada evident de la importància del fet associatiu al nostre país.
És per això que l’aposta de la Federació Sabadell Cultura iniciada ara fa deu anys, el seu propòsit d’aplegar al seu entorn les entitats de cultura tradicional i popular catalana existents a la nostra ciutat, l’èxit de les seves realitzacions i col·laboracions, com per exemple Sabafolk, Dia Internacional de la Dansa, Ball de la Bola, Cercavila de Festa Major, Rua de Carnestoltes, Sabadell Festa i Tradició, l’arribada de la Flama del Canigó i la Santjoanada entre altres, mereix el màxim recolzament popular i institucional, tant a nivell econòmic com logístic.
Felicitats, doncs, a la Federació Sabadell Cultura i, des d’Esperit de Festa, el nostre recolzament total per tal que la difusió dels seus actes tingui l’abast ciutadà que es mereixen.
Lluís Subirana. Director