diumenge, 31 de maig del 2009

Esperit de Festa 30-05-09

Aquest cap de setmana se’ns acumula la feina si volem participar en alguns dels interessants actes festius que estan organitzats per conegudes entitats ciutadanes. Comencem per la Festa Major de la Creu Alta. Recordo que l’any 1979 vaig iniciar la meva col·laboració amb l’Associació de Veïns per tal de potenciar la Festa Major del barri. En nom de la Comissió Organitzadora vaig escriure al programa de la festa d’aquell any una salutació on deia: “En aquest llarg camí reivindicatiu del nostre poble per recuperar la seva pròpia història, hem demanat insistentment que les nostres festes populars fossin realment això: festes del poble i per al poble. Perquè el poble retrobi, conegui i estimi el gran tresor de la seva tradició.” A partir de 1988, es va començar a editar el Diari de la Creu Alta al qual hi he col·laborat en gairebé totes les edicions. La publicació cada any d’aquest diari és un distintiu important de la festa major del barri amb articles i informacions de gran interès. A l’edició de 1997 es publicava una extensa entrevista que em feien amb motiu de haver estat designat l’encarregat de llegir el Pregó de Festa Major. La meva col·laboració amb la festa es mantindria i en el decurs de la cantada d’havaneres de l’any 2000 es va estrenar Orgull talleret sobre una lletra meva musicada per Toni Ten. La Comissió de Festes em va concedir, l’any 2002, el títol honorífic de Tallaret d’Honor que aquest any s’ha concedit, amb tot mereixement, a Elena Bertran. Sempre he cregut que la potenciació de la festes populars i tradicionals de cada barri, poble o ciutat, són una eina important contra la uniformitat i la globalització cultural. La festa marca i limita el territori i és un element bàsic per refermar la identitat. I la Festa Major de la Creu Alta n’és un bon exemple com ho demostra el llibre que es va presentar el passat dimecres Pinzellades de Festa Major. La Creu Alta festiva on es recopilen 30 anys de festes majors al barri i on els seus autors, Jaume Pont i Josep Ubia, ens relaten, de manera temàtica i detallada, amb unes acurades il·lustracions, els diferents actes celebrats que tenen un fil conductor ben determinat: festa i tradició. La Festa Major de la Creu Alta és una festa feta pels veïns i per als veïns del barri, però oberta a tothom. És, per tant, un acte festiu sí, però també una acte de solidaritat perquè un dels grans reptes del nostre temps és com fer possible una societat cultural diversa, multiètnica i multilingüe sense perdre la identitat. Com fer possible el diàleg entre cultures, religions i llengües, i com aconseguir la comprensió de tots mitjançant la llengua i la cultura de cada u. I, cada any, la programació de la Festa Major de la Creu Alta té molt present aquests objectius.
I, coincidint un any més, demà també hi ha aplec a Togores, amb sardanes a càrrec de la cobla Nova Vallès Els assistents podran visitar l’ermita on s’hi venera la Mare de Déu de Togores, del segle XVII i admirar les interessants pintures fetes el 1953 per l’artista sabadellenc Maurí Espadaler en substitució de l’anterior retaule d’estil renaixentista que va ser cremat durant la guerra civil.
Com veuen, doncs, motius suficients per un cap de setmana ple d’atractius on festa i tradició tindran el seu protagonisme en el seu escenari natural: el carrer, la plaça i el bosc. Encara que, aquest any, les obres a la Plaça de la Creu Alta alterin sensiblement la programació de la festa major del barri, cal desitjar que el temps acompanyi i que tots puguem gaudir de la festa.
Lluís Subirana. Director