dilluns, 4 de maig del 2009

Esperit de Festa 2-05-09

Diumenge passat, en el decurs dels actes de celebració de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009, es van fer públics els Premis Sardana. La Medalla al Mèrit Sardanista va ser concedida a Joan Vidal i Gayolà, per la seva dedicació al fet sardanista, i especialment per la seva labor com a fundador de la Federació Sardanista de Catalunya i president de l’Obra del Ballet Popular de forma continuada al llarg de gairebé 20 anys. La medalla al Mèrit Musical va ser per a Jesús Ventura i Barnet, per la seva trajectòria com a intèrpret i director, i per la seva tasca amb la Cobla de Cambra de Catalunya. Aquesta és, per tant, una distinció amb gust sabadellenc tota vegada que Jesús Ventura resideix ja fa uns anys a la nostra ciutat i la Cobla de Cambra es gestiona també des del carrer de Gràcia, on hi tenim l’entitat Músics per la Cobla. La Medalla al Mèrit Cívic s’ha concedit a la Comunitat Benedictina de l’abadia de Montserrat, per haver acollit des de la primera edició l’any 1957 els Aplecs dels Esbarts Dansaires. I la Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana ha estat per Joan Gómez i Soriano, per les seva vinculació i dedicació al món de la música i la dansa tradicional dels Esbarts Dansaires i per les seves iniciatives en l’àmbit de la direcció i l’acompanyament musical de les danses d’arrel tradicional. Cal dir que Joan Gómez ha estat molt vinculat a la nostra ciutat a través de la Cobla Sabadell.
També, com cada any, es van atorgar premis a la dedicació, a la continuïtat, a la promoció i difusió, a les iniciatives renovadores, als estudis sardanistes, a la comunicació i al treball discogràfic.
El popular actor Joan Pera va ser l’encarregat de llegir el Missatge al Món Sardanista, i es va referir a la sardana com un sentiment que embranca amb el poble en una societat globalitzada i on es pot proclamar com un exemple de dansa original, pròpia i genuïna que mostra al món les nostres arrels i la nostra manera de ser. També ens diu que ell, com actor, com a professional dels sentiments, sí que ens pot parlar d’aquest sentiment personal que li provoca la sardana i que l’embranca amb tot el sentiment del seu poble, un sentiment de terra, de nissaga i d’esperit.
Un magnífic monument a la sardana, obra de l’escultor mataroní Iago Vilamanyà, fill del compositor Honorat Vilamanyà, es va inaugurar a la plaça de Santa Anna, centre neuràlgic de l’activitat sardanista a Mataró.
També es va fer públic el nom de la Ciutat Pubilla que l’any 2010, agafarà el relleu de Mataró. Es tracta de la població empordanesa de L’Escala, un dels llocs més bonics de la Costa Brava, que, segons va dir el president de la Federació Sardanista de Catalunya, ha presentat un projecte molt ben detallat i adequat per al pubillatge i que li correspondrà l’honor de celebrar l’edició número 50.
Sembla doncs que la continuïtat dels pubillatges no perilla. Ara cal esperar que els actes programats assoleixin el nivell de qualitat i d’assistència que compensin aquest esforç econòmic i organitzatiu.
Lluís Subirana. Director