dissabte, 13 de desembre del 2008

Esperit de Festa 13-12-08

Bon dia:

Ja hem comentat en altres ocasions que la presència d’un programa de temàtica sardanista a Ràdio Sabadell ha estat habitual al llarg dels 75 anys d’història de l’emissora. Avui en fem especial referència dedicant el nostre espai a recordar algun d’aquests programes que ens precediren i ho fem acompanyats d’una de les persones que en va ser protagonista, la Maria Antònia Badia, de la qual vaig tenir l’honor de ser entrevistat en algun dels seus programes. Fem, però, un breu repàs històric.
El primer programa específicament sardanista amb el títol de Puntejant s’iniciava el 1949 sota la direcció de Jaume Avellaneda. El seu contingut incloïa llegendes, cançons, sardanes, narracions folklòriques, etcètera. El 1951 va celebrar un gran festival per commemorar el seu programa número 100.
El 1956 Ràdio Sabadell va demanar col·laboració a diverses entitats ciutadanes: esbart, orfeó, cors claverians, sardanistes, per a la realització d’un programa de cultura popular batejat amb el nom Aplec i emmarcat en el títol genèric de Danses, himnes i cançons. Aquesta interessant proposta, en la qual van col·laborar Víctor Tortosa, Artur Bordas, Albert Pineda, Salvador Baldebey, Maria Perich i Josep Riba, amb una desena de guions, tindria una resposta irregular que finalment faria abandonar l’emissió al cap de poc temps.
La informació sardanista a Ràdio Sabadell es tornaria a reprendre el 1968 amb la realització a càrrec de Tomàs Manyosa d’un programa que esdevindria de gran èxit: Festa de Sardanes. La sintonia musical era la sardana de Joaquim Serra, Sabadell. La seva consolidació i popularitat es reforçaria l’any 1970 en fer-se càrrec de la realització i direcció Joan Deu, que després cediria la realització a Elvira Franch. La locució de la popular presentadora Aurora Tricuera va ajudar al gran nivell que el programa va assolir durant la dècada dels 70.
El 1978, Antena de Catalunya, de Ràdio Sabadell, va emetre el programa El Vallès, ara i aquí, en el qual s’oferia un resum d’activitats sardanistes. També el 1978, per la FM de Ràdio Sabadell i amb guió d’Amadeu Papiol i Josep Maria Serracant, va aparèixer en antena un nou programa amb el suggeridor títol de La sardana també és música, on l’emissió d’obres i els comentaris sobre les mateixes i llurs autors constituïen el nucli bàsic del contingut. La locució anava a càrrec de la Maria Antònia Badia.
A partir de 1979 Joan Deu va deixar definitivament la direcció del programa. Després d’unes quantes emissions realitzades sota la responsabilitat de Montserrat Serrat i Sebastià Roca, es van fer càrrec de Festa de sardanes Aurora Soler i Àngels Segura, que van mantenir ben alt el nivell d’interès i qualitat assolit pels seus antecessors, fins que l’any 1981, a causa d’una profunda reestructuració de l’emissora, es va iniciar una nova etapa, amb Festes i tradicions, que va assumir amb il·lusió i encert Maria Antònia Badia, la qual va fer possible que el nivell d’audiència i d’interès no només no decaigués, sinó que va aportar tota la seva professionalitat i dedicació a la tasca, preparant el guió i assumint ella mateixa la locució.
Amb les accions de Ràdio Sabadell ja en mans de la Cadena Cope es va emetre, entre 1991 i 1992, el programa Festes i tradicions, sota la direcció i presentació de Carme Suárez, una excel·lent professional que, amb gran dedicació, va aconseguir treure el màxim rendiment dels escassos recursos posats al seu abast i oferir a l’audiència un programa amè i molt interessant.
Malauradament, interessos polítics i econòmics van propiciar successius canvis en la propietat de l’emissora fins que el 1995, en mans de COM Ràdio, no solament es va perdre un programa de sardanes sinó que la ciutat es va quedar sense la seva emblemàtica emissora.
Per fi l’octubre de 2001, a iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell, es va recuperar de nou Ràdio Sabadell amb una freqüència pròpia: el 94.6 FM.
L’any 2001, a petició del sardanisme sabadellenc, la ciutat recuperava un espai radiofònic dedicat a la sardana: Sardanes a Ràdio Sabadell sota la realització de Joan Ferrús. Un espai que a partir de la temporada 2004-2005 es veuria ampliat els dissabtes amb aquest programa Esperit de festa.
L’any que ve, doncs, es compliran 60 anys de l’inici del primer programa Puntejant i caldrà, també, commemorar-ho. Avui, però, gaudim de la presència de la Maria Antònia Badia i dels seus records.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director