Si hagués de posar un títol al comentari d’aquesta setmana podria ser aquest: “De la plaça de Sant Roc al Santuari de la Salut amb la sardana.” Perquè la sardana ha estat un dels elements festius protagonistes de la darrera edició de l’Aplec de la Salut.
Després que l’any passat la pluja hagués deslluït la celebració del Concurs de Colles Sardanistes, la novena edició, en aquesta ocasió puntuable pel Campionat Territorial de les Comarques Barcelonines, es va celebrar amb tota esplendor sota un sol de tarda radiant i davant l’expectació de la moltíssima gent que emplenava el recinte de la plaça Sant Roc.
Tal com diu el programa de ma que es va repartir entre el públic, la combinació d’espectacle sardanístic amb les colles uniformades, el toc sempre divertit de les interpretacions musicals de la Cobla Contemporània, la plaça de l’Ajuntament engalanada i l’ambient festiu de la Festa de la Salut, va crear un clima d’expectació i interès entre els assistents. A tot això cal sumar-hi la bona organització de les entitats Grup Sardanista Mirant al Cel i Sabadell Sardanista que van prestigiar aquest concurs que esperem es vagi repetint cada any, malgrat que en aquest la situació econòmica actual hagi suposat un gran esforç per tal de mantenir la seva continuïtat.
Entre les 24 colles participants a les diverses categories la presència sabadellenca va ser important tot hi que no hi podien participar la Mirant al Cel i la Ressò per ser-ne organitzadors. En les categories alevins, infantils i juvenils, les colles sabadellenques Trapelles, Esqueix i Cabirols van obtenir el primer lloc, i en veterans, les colles Sabadell i Arraona van quedar en segon i tercer lloc.
Moments de gran expectació van ser la interpretació de la sardana de punts lliures i els galops d’entrada i sortida, especialment aquest darrer, amb tots els dansaires circulant coreogràficament per tota la plaça. La sardana de conjunt, amb la incorporació de molts balladors del públic assistent va ser una demostració més del component de festa i germanor que la música i la dansa de la sardana representen.
Un altre fet destacat va ser la presència d’alts càrrecs de l’Ajuntament, com ara Montserrat Capdevila, Joan Manau, Lluís Monge encapçalats per l’alcalde Manuel Bustos que van fer el lliurament dels trofeus a les colles guanyadores.
I, com deia al principi, de la plaça Sant Roc a La Salut on el dilluns, també en una tarda esplèndida, la cobla Jovenívola ens va oferir una interessant i molt participativa ballada de sardanes, ja tradicional al programa de les Festes de la Salut. Aquest any, per gentilesa de l’Ajuntament de Sabadell, tots els assistents que ho desitjaven van disposar de cadires per escoltar la cobla i veure ballar la sardana amb tota comoditat.
Evidentment que la sardana no va ser l’única representant de la nostra cultura tradicional i popular a les Festes de la Salut. També els castellers i els geganters van assolir un gran protagonisme i es van lluir davant dels milers d’assistents, sense oblidar, un any més, el tradicional concert de la Banda de Música de Sabadell.
En conjunt, entre l’esperit religiós de les celebracions al Santuari, els actes tradicionals institucionals i l’ambient festiu als espais oberts, tota una gran festa de tots i per a tots els sabadellencs.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada