dissabte, 7 de maig del 2011

Esperit de Festa 07-05-11

En el decurs dels actes de celebració d’Organyà com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2011, el passat diumenge 1 de maig es van fer públics els Premis Sardana 2010 que atorga la Federació Sardanista de Catalunya. La Medalla al Mèrit Sardanista va ser concedida a Joan Domènech Moner per la seva dedicació al foment de la sardana. Jo hi afegiria també com a promotor, estudiós, articulista i escriptor. La medalla al Mèrit Musical ha estat concedida a Esteve Molero Olivella, per la seva aportació en l’actualització de la música de cobla. Jo també hi afegiria com a músic, instrumentista, director i arranjador. La medalla al Mèrit Cívic ha estat pe Joaquim Ruscalleda Franch, del Càmping Botànic Bonavista de Calella, per la seva tasca de difusió de la sardana des d’aquesta instal·lació turística. I la Medalla al Mèrit de la Dansa Catalana a Eulàlia Hortal Brugués, dansaire des de 1947 i per haver ensenyat la dansa catalana, tant a Girona com a diversos indrets d’Europa.
També es van atorgar premis a la dedicació, a la continuïtat, a la promoció i difusió i a les iniciatives renovadores. L’any passat, en comentar aquests premis, vaig mostrar la meva estranyesa de que no s’hagués tingut en compte el nom de l’Anna Costal, pel seu treball a l’exposició i llibre catàleg Pep Ventura abans del mite i al CD amb sardanes històriques de Pep Ventura, un dels fets sardanistes més destacables dels darrers anys. Sembla que això s’ha volgut esmenar concedint-li ara a Anna Costal el Premi a Estudis Sardanistes. Un altre dels premis que l’any passat va quedar desert va ser el de Treballs Discogràfics que aquest any s’ha concedit per partida doble: a la cobla Bisbal Jove pel seu disc XX i a la Marinada per les adaptacions per a cobla de la música de Nino Rota.
Pel que fa a la promoció i difusió s’han concedit premis als músics Xavier Piñol i Daniel Navarro per la seva iniciativa titulada La cobla Volta Món, que ha exportat la sonoritat de la cobla a d’altres països; a la Unió Anelles de la Flama, per l’organització de Final-espectacle del campionat de colles sardanistes de nens i nenes i al Grup Sardanista Balàfia per la seva tasca contínua de difusió i ensenyament de la sardana a les comarques lleidatanes.
El reconegut poeta Vicenç Llorca va ser l’encarregat de redactar i llegir la Lliçó Magistral i l’exjugador i entrenador d’handbol Xesco Espar de redactar i llegir el Missatge al Món Sardanista, que fa referència a la vinculació entra la sardana i els valors de Catalunya: humilitat, entusiasme, compromís i passió.
Una de les notícies més esperades, saber quina seria la Ciutat Pubilla l’any 2012, no es va fer pública tota vegada que no s’ha pogut escollir cap lloc perquè les candidatures presentades han aturat momentàniament les seves intencions a causa de la celebració dels comicis municipals i la situació econòmica actual. Per tant, si algun Ajuntament de la comarca ens escolta i té diners, algun n’hi deu haver, no?, doncs ara és l’hora de fer la seva oferta i convertir-se en Ciutat Pubilla de la Sardana. Es clar que ja ens podem imaginar la resposta: “hi ha coses més importants a fer...”
Així doncs Organyà es converteix a partir d’ara en el centre d’atenció de la cultura tradicional i popular catalana. Durant tot un any serà el punt de referència pel que fa a la sardana, la seva defensa i la seva projecció. S’hi celebraran gran quantitat d’activitats sardanistes que repercutiran sobre les facetes socials, econòmiques i festives, especialment de la població de l’Alt Urgell.
Des dels nostres programes els desitgem sort i èxit a la vegada que felicitem molt sincerament efusivament a tots els guanyadors.
Lluís Subirana. Director