Aquests darrers dies, han aparegut a diversos mitjans de comunicació, falques a la ràdio i un anunci a mitja pàgina a la premsa, informant de l’inici, aquest dissabte 12 de març, de la 34 edició de l’Escola de Sardanes d’El Corte Inglés que aquest important centre comercial organitza a la plaça de Catalunya de Barcelona i per on hi han passat ja més de 20.000 infants d’entre 6 i 14 anys. Cal recordar que l’any 1996 es van iniciar també els cursets al centre d’El Corte Inglés de Sabadell que es van celebrar fins a inicis del 2000 i per on hi van passar més de 700 alumnes. Ja he comentat en altres ocasions que són molts els cursets que es convoquen anualment i moltes les entitats sardanistes que, any darrere any, n’inclouen un dins el seu programa d’activitats. A més dels comentats d’El Corte Inglés, alguns han assolit un merescut prestigi. L’any 1970 es va iniciar a Girona la tasca de portar la sardana a l’escola. Aquest any 2011, a causa de les restriccions pressupostàries ha perillat la seva continuïtat però sembla que finalment les administracions implicades, Diputació de Girona i Generalitat, han rectificat a temps i els cursos es podran fer i així 8.000 nens i nenes, pertanyents a 103 escoles, podran aprendre a ballar sardanes.
Deu mil infants van omplir el passeig de Gràcia, de Barcelona, en la cloenda de la campanya La Sardana a l’Escola promoguda pel Congrés de Cultura Catalana l’any 1977. Aquesta acció no va acabar aquí i, a partir de 1979, cada any s’endega la campanya El País a l’Escola, organitzada per Acció Escolar del Congrés de Cultura Catalana, amb la col·laboració de diverses entitats i organismes oficials. La cloenda reuneix tots els milers d’alumnes al Parc de la Ciutadella, de Barcelona, en una ballada multitudinària on els cursetistes demostren tot el que han après a part de donar a l’espectador una visió optimista envers el futur de la sardana.
L’any 1989 es va iniciar, amb la participació de la UCS i dins la campanya Escola Oberta de l’Obra Social de la Caixa de Barcelona, el programa Saltem i Ballem i es van editar uns excel·lents manuals per als alumnes i monitors. L’any 1991 va comptar amb uns 6.000 alumnes, la meitat de les comarques lleidatanes. A partir d’aquí el Pla Saltem i Ballem es convoca cada any solament en aquestes comarques, en una acció coordinada per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida. En el curs 1995-1996 es van portar a terme uns dos-cents cursos a cent escoles, de la mà de cent trenta monitors. Cada any se celebren una sèrie de Trobades i una gran Trobada Intercomarcal amb tots els participants als cursos. El adults també tenen el seu curs del Saltem i Ballem, que el 1996 va reunir 200 persones. El 1991 va editar el llibret: 15 lliçons de sardanes.
Aquest any 2011, 400 nens i nenes de 15 grups de 3r i 4t de primària de Manlleu participen al programa “Sardana a l’Escola” que va començar el passat dilluns, 7 de març, i tindrà una durada de 6 setmanes. El programa “Sardana a l’Escola” es farà als diferents centres educatius de la capital del Ter i està organitzat per les àrees de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Manlleu, juntament amb l’Agrupació Sardanista Manlleuenca, el Grup Sardanista Ocellets del Ter i la Colla Núria. Els monitors de sardanes que impartiran el curs són de Manlleu i estan titulats.
Insisteixo, una vegada més, que la feina pedagògica es fa on les circumstàncies i els recursos humans i materials ho permeten. Una altra cosa és que després aquests milers d’infants no s’integrin a l’activitat sardanista. Però com he dit també altres vegades, factors culturals, socials, econòmics i les tendències lúdiques imperants hi tenen molt a veure. La llavor, però, és sembrada.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada