dissabte, 19 de febrer del 2011

Esperit de Festa 12 i 19-02-11

Probablement que molts de vostès han vist per TV3 el magnífic anunci que la marca cervesera Estrella Damm ha fet elogiant les nostres coses, coses de casa i que són importants. Doncs bé, sardanísticament parlant tenim coses nostres, coses bones que, tot imitant l’anunci, també són importants i que m’agradaria recordar. Tenim la sardana, que segons Joan Maragall “és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan” i que recentment ha estat declarada element festiu patrimonial d’interès nacional. Tenim la cobla, un conjunt instrumental propi i únic al món i tenim la tenora, aquest instrument que segons Juli Garreta és “capaç de donar un crit de joia o de dolor amb veu humana”. Tenim més de 300 entitats sardanistes repartides per tot el territori, la Federació Sardanista, la Fundació Universal, les coordinadores d’aplecs i la Unió de Colles Sardanistes amb els seus campionats de lluïment, revesses i punts lliures en les diferents categories. Tenim més de 2.500 actes a l’any relacionats amb la sardana, audicions, aplecs, concerts, concursos de colles. Tenim cursets d’ensenyament a les escoles i a la gent més gran. Tenim les Ciutats Pubilla, el Dia de la Sardana i les Jornades Folklòriques i Aplec Internacional. I grans esdeveniments com les Festes de Sant Martirià a Banyoles, la Festa dels Músics a Cassà, el Sarau Artesenc i grans aplecs com els de Calella i Les Roquetes a Barcelona, entre altres. I les Trobades Infantils. Tenim més de 100 cobles, algunes centenàries, altres de més recent formació i amb molta joventut als seus rengles. Tenim més de 20.000 sardanes, de compositors històrics i actuals. I tenim grans instrumentistes i premis a la composició i beques a joves instrumentistes. I tenim el Museu de la Sardana i milers d’enregistraments i una extensa bibliografia i revistes i programes de ràdio. Tenim constructors d’instruments i escoles de cobla. I el programa Nydia a TV3. Tot coses nostres, coses bones que tenim.
I a Sabadell, què tenim? Doncs sardanísticament parlant, de tot. Tenim entitats com Sabadell Sardanista, Músics per la Cobla i Sabadell més Música. Tenim el millor arxiu sardanista del país. Tenim ballades, l’aplec i el Cicle de Cobla amb els concerts de Sabadell Sardanista, Sabadell més Música i Joventuts Musicals. Tenim les colles sardanistes del Grup Mirant al Cel i la Sabadell i Arraona. Tenim la Revetlla del Sardanista i el concurs de colles. Tenim grans compositors, històrics i actuals. Tenim les cobles Sabadell, Jovenívola, Nova Vallès, Contemporània, Mediterrània, la Cobla de Cambra de Catalunya i la recentment formada Cobla Simfònica Catalana. I tenim més encara, coses nostres, coses de casa. Tenim el Premi Agustí Borgunyó, historiadors i escriptors, i dos programes de ràdio. Tenim la productora i distribuïdora musical PICAP. I tenim el Monument a la Sardana, la Plaça de la Sardana i la de Pep Ventura i carrers dedicats a Guimerà, Clavé, Morera, Maragall, Verdaguer, Garreta, Joan Llongueres, Pérez Moya, Josep Masllovet, Cebrià i Adolf Cabané i Mestre Olivella, tots relacionats d’alguna manera amb la sardana.
Coses bones, coses nostres que tenim en aquesta petita pàtria que com diu el poeta Joan Oliver “Pere Quart” somniem completa. Coses que tots nosaltres hem de saber valorar per tal, no només de conservar-les, si no de practicar-les i projectar-les al futur.
Lluís Subirana

1 comentari:

Montserrat Garcia ha dit...

Sr. Subirana felicitats per aquest anunci parlant de la sardana. Una molt bona idea que vaig sentir per la ràdio i ara l'he pogut llegir gràcies al blog dels Botet.

Moltes gràcies i fins aviat!