dissabte, 3 de juliol del 2010

Esperit de Festa 03-07-10

La programació musical inclosa aquest mes de juliol a la present edició del 30 Nits, ens ofereix interessants propostes relacionades amb la cobla i, tangencialment, amb la producció sardanista. La primera, la que vàrem poder gaudir aquest passat dijous a la nit, a l’amfiteatre de Caixa Sabadell, amb l’espectacle musical basat en un guió d’Anna Cabeza i organitzat per Joventuts Musicals de Sabadell titulat Recordant Eldorado, amb l’actuació de la Cobla Mediterrània i la cantant i actriu Mercè Martínez. El teatre Eldorado de Barcelona va ser un dels més populars a finals del segle XIX i principis del XX, fins que va ser enderrocat el 1929. Pel seu escenari hi van passar grans figures de l’espectacle com Maria Guerrero, Raquel Meller, Pastora Imperio, Maurice Chevalier, Pilar Alonso, entre altres.
A la primera part, la Cobla Mediterrània, sota la direcció de Bernat Castillejo, ens va oferir una obertura de Bizet, el preludi La dona d’aigua de Cassià Casademont, tres sardanes d’Albert Cotó, Joan Lamote i Enric Morera, per acabar amb una polka de Damaré. A la segona part s’hi va afegir la veu de l’actriu i cantant sabadellenca Mercè Martínez, que va fer unes magnífiques interpretacions de cançons, cuplets i fox-trots catalans amb títols com Les caramelles de Càndida Pérez, La solfejadora de Zamacois, L’enamorada i La Paula té unes mitges de Morera, entre altres. En conjunt, una proposta musical de gran nivell, que va complaure molt al públic que omplia totalment el recinte. Cal felicitar a la Cobla Mediterrània i agrair, una vegada més, la seva decidida i brillant aposta per portar la cobla a interpretacions més enllà de les estrictaments sardanistes. I també a Joventuts Musicals per l’encert de programar-les.
També promet ser molt interessant el concert que, també organitzat per Joventuts Musicals, se celebrarà al mateix escenari, la nit del 22 de juliol, amb l’Orquestra de Cambra de L’Empordà, dirigida per Carles Coll. El concert tindrà com a base l’obra de Joaquim Serra, amb la interpretació del poema simfònic Puigsoliu una de les obres cabdals d’aquest gran compositor. També podrem escoltar obres de compositors empordanesos com Albert Cotó i Blanch Reynalt i una versió lliure del poema de Carles Fages de Climent titulat La balada del sabater d’Ordis. Amb la Petita serenata nocturna de Mozart i el tango d’Astor Piazzola Libertango posaran fi a aquesta vetllada musical que, coneixent la qualitat de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i la vitalitat i dinamisme del seu director, Carles Coll, promet ser un gran espectacle musical.
Finalment, també és molt probable que la sardana estigui present a la Trobada d’havaneres que se celebrarà el diumenge 18 de juliol, a les nou del vespre a la Plaça de la Creu Alta, amb els grups Olla Barrejada i Bufa Marinada, i a les actuacions, avui dissabte nit al Parc Catalunya i dissabte 24 al vespre a la Plaça de la Creu Alta, de la Banda de Música de Sabadell que, dirigida per Bernat Castillejo, sempre acaba les seves actuacions amb la interpretació d’una sardana.
Tenim, doncs, moltes ocasions per gaudir de bona música dins d’aquesta programació del 30 Nits que l’Ajuntament de Sabadell, patrocinadors i organitzadors, ens omple el juliol de teatre, música, cinema i dansa.
Lluís Subirana. Director