El passat cap de setmana Ràdio 4 va emetre les darreres edicions del programa “Fes ta festa”, creat, dirigit i presentat pel sabadellenc Jesús Ventura, que el proper mes de setembre hauria complert 20 anys en antena. La decisió de la direcció d’aquesta emissora pertanyent a Ràdio Nacional d’Espanya, deixa un buit absolut en la seva programació pel que fa al tractament i difusió de la sardana i la cultura popular i sense cap voluntat ni intenció de replantejar o revisar aquesta decisió per part d’un ens públic que s’ha manifestat sovint al servei de Catalunya i la seva cultura, malgrat la dependència orgànica de Madrid. Des dels nostres programes, Esperit de Festa i Sardanes a Ràdio Sabadell, lamentem aquesta decisió i ens fem ressò del malestar que entre els habituals seguidors de “Fes ta festa” ha generat aquesta decisió de menyspreu, una més, envers el conjunt dels seguidors de la cultura tradicional i popular catalana.
Com a mostra de solidaritat vull dedicar avui aquest comentari a reproduir la carta que Jesús Ventura ha dirigit als mitjans de comunicació i que diu així:
“Benvolguts amics, el passat 28 de maig, la directora de Ràdio Nacional d’Espanya a Catalunya, Montserrat Melià, em va comunicar que el proper 30 de juny quedaria rescindit el meu contracte amb RNE, i amb ell, finalitzarien també les emissions del programa “Fes ta festa”, l’espai de cultura popular i tradicional que s’emetia en aquesta emissora des del mes de setembre de l’any 1989. Així doncs, el dia 28 de juny s’emetrà la darrera edició del programa (la número 1.789). Pel que sembla, la direcció de Madrid de RNE, amb la aquiescència de la direcció barcelonina, ha decidit que, no solament el “Fes ta festa”, sino altres programes tant o més històrics no tenen cabuda a la innovadora i revolucionària programació (l’enèssima) que han planejat per la subsistència d’aquesta emissora històrica de la radiodifusió catalana. A la pregunta formulada a la Sra. Melià sobre si no hi hauria cap espai que parlés de cultura popular a la “nova” Ràdio 4, la seva resposta va ser: I per què?. Davant aquestes circumstàncies, comprendreu que la meva esperança de continuïtat, si més no en aquesta emissora i amb aquesta direcció, és més que ínfima. La vida és un conjunt d’etapes i el “Fes ta festa” ha estat per mi una de molt important. Vull pensar que l’aventura radiofònica que ha representat no ha d’acabar aquí i podeu estar segurs que tota la gent que l’hem fem possible lluitarem perquè no s’acabi. No es tracta ja de cap lluita laboral ni de cap resistència numantina de l’emissora. Hem volgut lluitar per Ràdio 4 i ho hem fet durant molts anys. Ara sembla que ja no els fem falta. Però pel que sí lluitarem és per conservar un producte que aquesta mateixa agonia persistent i eterna no ha deixat desenvolupar del tot; un producte (pioner en els seus inicis) que entenem necessari com a petita mostra de normalització de la presència de la cultura popular i tradicional als mitjans de comunicació. Volem fer un “Fes ta festa” més gran i útil i treballarem amb força en aquest sentit. Moltes gràcies a tots pel vostre suport i fins aviat.”
Fins aquí el contingut de la carta de l’amic Jesús Ventura. Per part meva, incidir una vegada més en les dificultats que la difusió de la nostra cultura, i per tant la propagació i promoció de la música i la dansa de la sardana, té en el seu propi àmbit d’actuació. Unes dificultats en molts casos ideològiques i polítiques que volen fer desaparèixer determinats signes de la nostra identitat. Malgrat tot, cal seguir lluitant amb més ànim que mai i per això encoratgem a Jesús Ventura i al seu equip a buscar alternatives a aquesta situació per tal que “Fes ta festa” pugui seguir delectant als seus seguidors com ho ha fet aquets darrers vint anys.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada