Malgrat els temps de crisi econòmica, segur que molts catalans aprofitaran aquesta Setmana Santa per viatjar i, entre ells, segurament hi haurà molts sardanistes.
I parlant de viatges i sardanes em vull referir precisament a dues informacions que val la pena donar a conèixer per la seva importància i complexitat organitzativa. La primera fa referència als Dansaires del Penedès i ens venia donada per Infosardana. Deia que la colla Dansaires del Penedès feia, entre els dies 1 i l’11 de març, una gira turístico-cultural per Síria i Jordània. Posteriorment he parlat amb Joan Morros, l’ànima d’aquest important grup sardanista vendrellenc. M’ha explicat que aquest viatge va constar d’una visita als principals indrets i monuments d’aquests països de l’Orient Mitjà i també la celebració d’exhibicions sardanistes als llocs més emblemàtics, com la que es va fer a la ciutat perduda de Petra, inclosa en la llista de les set meravelles del món. A Petra s’hi accedeix per un estret i alt congost anomenat Siq que duu a la plaça on hi ha el monument principal de la ciutat, anomenat El Tresor. L’actuació dels Dansaires del Penedès va consistir en fer un galop de fantasia, dins mateix del Siq, i fins a la plaça, on els balladors van formar rotllana davant de la façana del Tresor i van ballar una sardana escrita especialment per a l’ocasió per Jaume Cristau, titulada Del Vendrell a Petra. En dies successius els sardanistes vendrellencs van travessar el desert del Wadi Rum, on hi ha uns extraordinaris arcs naturals de pedra vermella basàltica, davant els quals van fer la ballada per la pau que ja és tradicional en els viatges internacionals que fan. Allí, en mig del desert, van ballar la sardana titulada Dansaires del Penedès per a Pau Casals a l’ONU, del component de la colla Ramon Soriano. També van visitar les ciutats de Jerash i Bosra. Aquesta darrera és coneguda pel gran teatre, del qual destaca la imponent escalinata i l’impactant decorat de fons, un marc idoni per a ballar-hi una altra sardana que, en aquesta ocasió va ser Escalenca, de Pere Mercader. A Palmira, una altra ciutat de l’antiguitat, mundialment coneguda, hi van ballar la sardana de Jaume Cristau que porta per títol precisament A Palmira.
Amb aquest viatge els components dels Dansaires del Penedès han fet turisme i també, amb la sardana, han fet país.
Com també farà país la Núria Feliu que precisament avui dissabte, 11 d’abril, a la Sala Pau Casals, del Centre Català de Rosario, a l’Argentina, interpretarà els poemes de les sardanes més populars del llibre-cd editat, que està presentant per tot Catalunya i que ja prepara la cinquena edició amb més de 8.000 exemplars venuts. Els catalans argentins, o argentins catalans, podran sentir recitades per la Núria les lletres de sardanes com L’Empordà, La Sardana de les Monges, Maria de les trenes, A la plaça hi ha sardanes, El saltiró de la cardina, És la Moreneta, Llevantina, Sota el mas ventós, Per tu ploro, Cançó d’amor i de guerra, La Puntaire i, naturalment, La Santa Espina.
El recital es complementarà amb la interpretació de tangos a càrrec del pianista Martín Leopoldo Díaz. Núria Feliu recitarà, traduïts per primera vegada al català, la lletra de tangos tan reconeguts i de llarga tradició com Prohibido prohibir, Con las alas del alma, Uno, Volver, Nostalgias, Alfonsina y el mar, i El día que me quieras.
També està en tràmit l’actuació de Núria Feliu el proper mes de juliol a Mèxic recitant les sardanes més populars.
Com poden comprovar, amb la sardana de protagonista també es pot viatjar, fer turisme i fer país.
Lluís Subirana. Director
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada