dilluns, 18 de març del 2013

Apunts d’Història. Emissió 16-03-2013

Recordant Vicenç Bou i les seves sardanes més representatives
Avui dues sardanes: Teresa i La mare cantora de l’any 1924

Ja hem comentat altres vegades que tot hi haver-se parlat i escrit molt sobre Vicenç Bou i les seves sardanes no hi ha publicada, almenys que nosaltres coneguem, cap biografia completa i fiable sobre el conjunt de la seva vida i la seva obra. Això fa que, en alguns casos, parlar d’alguna de les seves sardanes ens plantegi dubtes sobre la seva motivació o la data de la seva estrena. Sabem però que s’ha fet una exposició que dirigeix l’Oriol Oller que s’ha estrenat a Torroella i que possiblement després també es presenti a Barcelona. Això segurament ens aportarà molta més informació.
Aquest és el cas de la sardana Teresa, dedicada a la seva filla, i que algunes fonts esmenten que es va estrenar el 1924 i altres el 1926. Per exemple, Robert Roqué al seu llibre Històries de les sardanes (I); al número 5 de Papers del Montgrí, editat el 1985; i Esteve Molero al llibret del CD Bou Revisited atribueixen l’estrena l’any 1924, mentre que Rogeli Bou, al llibret de LP Sardanes de Vivenç Bou; a la base de Dades de la Federació Sardanista de Catalunya, al web de Músic per la Cobla, i a l’Arxiu de Torroella de Montgrí situen l’estrena el 1926.
Per tal de saber-ne la data correcte hem demanat informació a l’amic sabadellenc Jaume Nonell, bon coneixedor de l’obra d’en Bou, que ens ha posat en contacte amb el senyor Albert Bou, fill de Rogeli Bou i, per tant, nét de Vicenç Bou i nebot de la Teresa, que actualment viu a Barcelona i que té 89 anys, i ens ha manifestat que l’estrena d’aquesta sardana segurament correspon a l’any 1924, ja que la Teresa va néixer el 29 de febrer d’aquell mateix any, i és molt més habitual que un compositor dediqui una sardana a la seva filla quan neix que no dos anys després. Probablement la confusió sigui a causa de que el primer enregistrament discogràfic d’aquesta sardana es va fer el 1926.
Pel que fa doncs a la sardana Teresa, només se’n coneix la versió instrumental i que consta d’una bellíssima melodia de tible. Eugeni Molero la defineix així: “Aquesta sardana té una sèrie d’elements que són característics de Bou: melodies sobre un pedal on hi ha tònica i quinta, però no hi ha tercera; ambigüitat entre un plantejament harmònic tonal i modal; un cert exotisme entre les rítmiques que fa que a estones semblin marxes aràbigues; amb aturades de sobte del ritme amb intervencions del metall perquè el solista pugui descansar.”
Per entendre bé aquests comentari tècnic d’Esteve Molero el millor que podem fer és escoltar aquesta sardana, Teresa, i gaudir-ne.

I com que aquest any 1924 també consta l’estrena de la sardana del mateix Bou titulada La mare cantora, hem optat doncs per incloure-les totes dues al programa d’avui i així  situem amb certesa les dues estrenes l’any 1924.
Pel que fa a la sardana La mare cantora, Robert Roqué escriu que la melodia que va emprar Bou per compondre aquesta sardana prové d’una cançó popular empordanesa i que és una de les poques sardanes que el compositor es va inspirar en motius populars. Diu que la part original d’aquesta cançó està catalogada per Lluís Albert amb el nom de Corrandes en el seu recull Cançoner de l’Empordà.
Sobre aquesta cançó popular es base la lletra que va escriure Salvador Perarnau.