dilluns, 14 de setembre del 2009

Esperit de Festa 12-09-09

En aquest primer Esperit de Festa que inicia la seva sisena temporada, els volem agrair una vegada més la seva companyia i el suport que ens manifesten i que ens esperona a seguir oferint cada setmana les notícies i la música que el sardanisme genera constantment, sense oblidar tots aquells referents musicals i històrics que han fet de la sardana la Dansa Nacional de Catalunya.
Segurament molts de vostès han seguit fidels a Ràdio Sabadell, sintonitzant el 94.6 FM i escoltant les emissions monogràfiques que els dissabtes i diumenges de 10 a 11 del matí els hem anat oferint a través del programa SardaEstiu on han pogut gaudir de les interessants seleccions musicals que el magnífic, extens i documentat arxiu musical de Jordi Saura ens permet fer arribar a tots els nostres oients.
En aquest primer programa recuperem l’esquema habitual amb petites variants i amb el propòsit d’introduir, com cada temporada, algun nou espai en funció d’esdeveniments, commemoracions, aniversaris i altres fets que mereixin ser destacats. Amb Jordi Saura, Cristina Colomé, el nou tècnic Guillem Mota, i amb el suport incondicional de la direcció de Ràdio Sabadell, seguirem intentant d’oferir el bo i millor que els nostres coneixements i experiència ens permetin, amb especial atenció a l’activitat de tota la cultura tradicional i popular i, especialment, la que generin les entitats sabadellenques.
Com ja els anem recordant, fora de cobertura també es possible escoltar-nos en directe per Internet o be, a partir del dimarts següent, connectant l’adreça www.radiosabadell.fm/alacarta
escoltant un determinat programa o baixant-lo al seu ordinador.
Properament iniciarem una nova edició de La Sardana de l’Any perquè puguin escollir la seva sardana preferida, entre les prèviament seleccionades per un jurat, de les prop de 200 que s’estrenen cada any. Els demanem la seva activa participació al concurs per tal de donar-li el màxim relleu possible.
Finalment, comentar algunes dades estadístiques referents a l’activitat sardanista d’aquests mesos de juliol i agost. Segons Infosardana s’han celebrat 62 aplecs, 807 ballades, 47 concerts i 11 concursos que fan un total, només en dos mesos, de 927 activitats amb la sardana i la cobla com a protagonistes. Si, com tots sabem, en aquests dos mesos es concentren un gran nombre de festes majors que inclouen ballades de sardanes, algunes possiblement no comunicades a Infosardana, podem fàcilment deduir que la quantitat ronda el miler d’actuacions. Segurament que molts de vostès, igual que hem fet l’equip del programa, ha tingut l’oportunitat d’assistir a diversos indrets del país on s’han celebrat ballades i, bons observadors com són, hauran constatat que hi ha molta gent que sap ballar sardanes però que no són assidus a les ballades o concerts de les seves respectives poblacions. I hauran comprovat com molts estrangers queden embadalits en sentir la música i no tenen cap vergonya d’intentar puntejar-la o a entrar en una rotllana.
Aquest és un fet positiu que cal tenir ben present i que, tots plegats, hem de divulgar. Espero que, en successius comentaris Des de la Torre de l’Aigua els pugui anar donant informacions positives com aquesta.
Gràcies de nou pel seu suport i confiança.
Lluís Subirana. Director