dilluns, 3 de juny de 2013

Apunts d’Història. Emissió 1-06-2013

Recordant Vicenç Bou i les seves sardanes més representatives
Avui Record de Calella una sardana de 1953

Ja cap a finals de la seva etapa compositiva Vicenç Bou no podia deixar de dedicar una sardana a un dels aplecs més antics i concorreguts de tots els temps: L’Aplec de Calella, conegut com l’Aplec Pairal de Catalunya i que aquest any celebra la seva edició número 86 precisament aquest cap de setmana 1 i 2 de juny.
Els anys 50-60 del segle passat, anar a l’Aplec de Calella era com assistir a un esdeveniment tant important que cap sardanista d’arreu de Catalunya s’ho volia perdre. No et podies considerar un bon ballador de sardanes i seguidor i entusiasta dels aplecs si no havies anat al de Calella.
Especialment en aquells temps, en cotxe particular, els que en tenien, en tren i, especialment en autocar els que venien de més lluny, anar a l’Aplec de Calella era tot un ritual. Els temps han canviat però continua sent un dels aplecs amb més assistència especialment des de que es van començar a posar en marxa les ofertes hoteleres de cap de setmana a uns preus molt assequibles.
Vicenç Bou aconseguia novament amb aquesta sardana Record de Calella que en sentir només els primers compassos ja identifiquessis el títol i l’autor. Una sardana que seria estrenada per la Cobla Caravana en l’aplec celebrat el diumenge 7 de juny de 1953. Les cobles participants en aquella edició van ser La Principal de la Bisbal, Maravella, Amoga, Caravana, Llevantina i Maresma.
Des de llavors no ha deixat d’interpretar-se i habitualment com a sardana de conjunt per les cobles que hi han participat. Aquest any també serà així amb les cobles Marinada, Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal.
Com és molt freqüent en les sardanes del mestre Bou, aquesta també té una lletra que va escriure Antoni Vives Batlle però és la versió instrumental la que s'interpreta sempre. 

Cap comentari: