dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 17-11-07

Bon dia.
Demà diumenge tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el concert del Memorial Joaquim Serra. Certamen musical que en aquesta edició pren un relleu especial en commemorar-se aquest any 2007 el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort. Les batutes de Salvador Brotons i Antoni Ros Marbà, hereus del llegat musical de Joaquim Serra, a més de Jesús Ventura, dirigiran les cobles Sant Jordi, Mediterrània i de Cambra de Catalunya. El programa s’obrirà amb la interpretació de Puigsoliu, dirigida per Antoni Ros Marbà, tot rememorant el concert celebrat al mateix Palau l’endemà de la mort de Joaquim Serra, en el que un aleshores jove Ros Marbà va haver de suplir l’absència del músic. El concert també oferirà una àmplia mostra de les obres de Joaquim Serra escrites per a una, dues i tres cobles. Però indubtablement, un dels atractius del programa serà l’audició poc sovintejada de les obres de Joaquim Serra per a dues i tres cobles, com són la sardana A Montserrat, el poema simfònic La presó de Lleida i l’obra Introducció i dansa.
Així mateix s’estrenarà l’esboç simfònic A mesura que creix obra d’Antoni Olaf Sabater, conegut per ser el creador de la banda sonora de la sèrie televisiva Ventdelpla.
Aquest ha estat un any curull de commemoracions en homenatge i record de l’obra i la persona del mestre Joaquim Serra i Corominas, un dels compositors catalans més remarcables del segle XX, i que arriba al seu punt culminant amb la celebració d’aquest concert que promou l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona.
A manera de resum podem constatar que si be des de l’àmbit del sardanisme aquest Any Joaquim Serra ha estat commemorat amb molts actes, alguns d’ells de remarcable qualitat, el món musical català, llevat d’alguna honrosa excepció, ha ignorat l’esdeveniment menystenint l’obra no sardanista del mestre que inclou música orquestral, cançons, obres per a piano i un parell d’obres líriques. Una vegada més, els grans festivals de música d’estiu, per ignorància o per manca de sensibilitat, no han aprofitat l’avinentesa per programar música de casa i de qualitat. Bona nota doncs pels programadors de la música del mestre Serra de la vessant coblística i un estrepitós suspens als incultes programadors del que ells en diuen la música culta.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director