dimecres, 15 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 06-10-07

Bon dia.
Aquesta setmana, dos noms propis de la cultura popular i tradicional catalana han estat notícia informativa. Es tracta, com ja hauran endevinat, dels sabadellencs Tomàs Manyosa i Manuel Torrell. El primer per haver-se iniciat els tràmits de concessió a la seva persona, amb tot mereixement, de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural, i el segon, per haver-se fet mereixedor de la placa al Mèrit Sardanista que atorga anualment Sabadell Sardanista en el decurs de la Diada del Soci. Cada un d’ells, en el seu àmbit específic i en el conjunt de la cultura catalana, han aportat més de 50 anys de dedicació desinteressada al servei d’una afició, al servei d’una cultura, d’una ciutat i d’un país. I, el que és més elogiable, segueixen sense defallir defensant i treballant pels seus ideals. Manyosa i Torrell són l’exponent d’aquesta gent que, a través de l’associacionisme, fan de Catalunya un país diferent, un país amb una identitat pròpia. Tomàs Manyosa i l’Esbart Sabadell Dansaire, i Manuel Torrell i Sabadell Sardanista, són elements inseparables, sense oblidar les múltiples aportacions cíviques i associatives en les quals tots dos han col·laborat.
El reconeixement a la seva dedicació i la seva aportació a la cultura catalana és una demostració de que persones, entitats i institucions es necessiten els uns als altres per seguir avançant per no perdre la seva personalitat pròpia. Immersos en una societat cada vegada més globalitzada, on sembla que la fusió de cultures ha de ser el camí a seguir, és reconfortant que hi hagi persones amb ideals i entestats a preservar i difondre la cultura d’arrel catalana, una cultura sempre disposada a compartir però mai a fondre’s en no se sap quina mena de híbrid cultural, al servei i benefici de determinades opcions polítiques.
Des de dalt la Torre de l’Aigua escampo per tota la ciutat la meva més cordial felicitació als amics Manyosa i Torrell i els encoratjo a seguir treballant al servei d’una causa irrenunciable: la nostra cultura, la nostra ciutat, el nostre país.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director