dimarts, 14 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 07-04-07

Bon dia.
Aquests darrers dies s’ha tornat a parlar d’erigir un monument a la sardana en un indret de la nostra ciutat. A proposta de l’Ajuntament, el lloc escollit ha estat la Plaça Alcalde Marcet. Naturalment, Sabadell Sardanista i el sardanisme sabadellenc ha rebut la notícia amb gran satisfacció. No ha estat així però per part d’alguns partits de l’oposició que s’han manifestat contraris a aquesta ubicació al·legant que, si ja s’havia acordat al nomenclàtor un indret amb el nom de Plaça de la Sardana havia de ser aquest el lloc on col·locar el monument.
Sincerament crec que aquest argument no té cap fonament havent-hi nombrosos precedents, a Sabadell i a diversos indrets de Catalunya, que no compleixen aquesta circumstància. Per exemple, a Sabadell no tenim pas ubicat el monument a Lluís Companys a l’Avinguda que porta el seu nom. A Barcelona, el monument Francesc Macià està situat a la Plaça Catalunya i no a l’Avinguda Francesc Macià. A més, tinc la impressió que si el monument a erigir fos dedicat a l’agricultura, els partits ecologistes i d’esquerra a l’oposició no s’hi haguessin oposat encara que, concretament a la Creu Alta, tinguem des de fa molts anys el carrer Agricultura.
La polèmica, si es pot dir així, em sembla doncs fora de lloc i més producte de la situació preelectoral que vivim que d’una argumentació raonada. Si fem una mica d’història recordarem que el projecte de fer un monument a la sardana es va començar a gestar l’any 1972 en el lloc que es va considerar més adequat, la plaça de Catalunya, llavors en fase d’urbanització. L’execució del monument es va proposar a l’escultor Camil Fàbregas. La pedra amb un pes de 50 quilos que havia de servir de base del monument va ser portada de Montserrat a peu i sobre les espatlles d’un grup de voluntaris. Davant l’expectació del públic, el 19 de març de 1972, amb la presència de les càmeres de TVE, de les colles sardanistes locals i l’assistència de les autoritats, presidides per l’alcalde Josep Burrull, es va procedir a la benedicció de la pedra que va ser soterrada acompanyada d’un exemplar del Diari de Sabadell i amb el tradicional ritual de les paletades de terra precedides per breus però emotius parlaments a càrrec de l’alcalde i del llavors president de Sabadell Sardanista, Joaquim Ribalta. Tot aquest acte va ser filmat per Josep M. Avellaneda. Aquesta pel·lícula és un document històric d’un fet que, tot i iniciar-se amb els millors designis, a poc a poc, una sèrie d’esdeveniments posteriors van fer que aquest projecte de monument quedés només en això, un il·lusionat projecte que no es va arribar a fer realitat.
No per això des de Sabadell Sardanista s’ha renunciat mai a tenir un monument a la sardana. Els darrers anys, Ajuntament i l’entitat, havien acordat la possibilitat de situar-lo en un solar pendent d’urbanitzar, propietat de Construccions Mañero, situat a la Via Massagué, davant de l’església de la Puríssima. Però aquesta eventualitat, per causes alienes a les dues parts interessades, ha quedat finalment desestimada.
Esperem i desitgem que a la tercera vagi la vençuda i que, després de 35 anys d’aquell primer intent, per fi la sardana tingui el monument que es mereix la nostra ciutat i en un indret cèntric i emblemàtic com la Plaça Alcalde Marcet, amb independència de la polèmica que sobre el canvi de nom d’aquesta plaça s’hagi pogut generar.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director