dijous, 16 d’octubre del 2008

Esperit de Festa 07-06-08

Bon dia.
He llegit a la premsa una bona notícia: el nomenament de Salvador Brotons com a Director de la Banda Municipal de Música de Barcelona. Brotons justifica la seva acceptació per l’entusiasme i la insistència dels músics que li ho han demanat, la voluntat de portar la Banda al nivell més alt dotant-la dels mitjans econòmics necessaris i el fet emocional que el seu avi, el seu pare, i ell mateix, han tocat a la banda. Brotons ha dissenyat per a la temporada 2008-2009 un programa molt ambiciós: molts concerts, presència de directors internacionals de primer nivell, recuperació del patrimoni musical català per a banda, participació de solistes consagrats i la combinació del repertori popular i internacional. També hi ha el projecte d’enregistrar un CD cada any, millorar el cicle Música als Parcs i potenciar la presència a actes oficials, audicions escolars i familiars. També es demanaran més recursos per encarregar obres noves i augmentar el patrimoni musical català.
Insisteixo que ho considero una bona notícia perquè Salvador Brotons ha demostrat el seu compromís amb la música catalana en les seves diverses manifestacions. Així li ho va reconèixer l’entitat Sabadell més Música en concedir-li el Premi Nacional Agustí Borgunyó en la darrera edició celebrada fa uns mesos. També, a nivell sabadellenc, cal recordar positivament el seu pas per l’Orquestra Simfònica del Vallès, de la qual segueix sent un dels directors convidats.
No m’estendré a detallar el seu llarg i brillant currículum que conté més de 100 obres, 15 premis de composició, la direcció de grans orquestres d’Europa i Amèrica i la seva tasca pedagògica. Una extensa biografia que en reproduir-la moltes vegades, lamentablement, no es fa referència a la seva faceta de compositor de sardanes tot i que, fins al moment, en el seu catàleg hi figuren cinc sardanes i unes altres cinc obres lliures per a cobla. Sembla que es considera molt més important esmentar que ha dirigit orquestres com la Simon Bolívar de Veneçuela o la Filharmònica de Montevideo, per exemple, que La Principal de la Bisbal o la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en un Palau de la Música ple de gom a gom.
Coneixent Salvador Brotons estic segur que la sardana tindrà una presència habitual en el repertori de la Banda Municipal de Barcelona, com és habitual en la programació de la nostra Banda de Música de Sabadell des de que la dirigeix Bernat Castillejo.
Els concerts de les bandes de música, especialment els celebrats a l’aire lliure, són una bona manera d’apropar la música al gran públic, a moltes persones de cultures diferents que difícilment entraran a una sala de concert. Incorporar les sardanes al seu repertori fa possible la seva àmplia difusió demostrant que la seva qualitat és perfectament equiparable a la resta de peces del repertori. Ara que s’acosta el temps de les festes de barri i dels concerts de les bandes al carrer és una bona ocasió per a demostrar-ho.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director