dissabte, 10 d’abril del 2010

Esperit de Festa 10-04-10

A iniciativa del Casal Tarragoní, el dissabte 17 d’abril se celebrarà a Tarragona un acte d’homenatge al compositor Tomàs Gil Membrado amb motiu de complir 95 anys d’edat. Gil Membrado va néixer a Horta de Sant Joan el 20 d’abril de 1915. Fins complerts els quaranta anys no se li despertà la necessitat de compondre música però, malgrat el retard, pot dir-se que ha recuperat el temps ja que és el compositor actual de més fecunda producció, amb unes 1.300 obres, unes setanta de les quals premiades en diferents certàmens. Va ser fiscornaire de la desapareguda Cobla Barcelona i també director artístic. També va actuar a la cobla Badalona. Treballador incansable, pulcre i d’esperit inquiet, és un dels compositors de sardanes que més participa en actes diversos de l’activitat sardanista. També ha escrit música per a cobla, poemes simfònics, gloses, i té molta de la seva obra enregistrada. Tarragona li va encarregar la sardana del Pubillatge el 1973, i Badalona ho féu el 1988. L’Obra del Ballet Popular li va concedir la Medalla al Mèrit Musical l’any 1995. L’any 1999 la col·lecció MOS va editar el llibre
Tomàs Gil Membrado dins la història un assaig biogràfic que el mestre va ampliar l’any 2002 escrivint ell mateix la seva la autobiografia sota el títol Les meves vivències. L’any 2003, també dins la col·lecció MOS, Tomàs Gil Membrado va publicar Vademècum sardanístic un interessant i acurat anàlisi de la composició sardanística a través d’algunes obres dels més destacats compositors.
Aquest acte d’homenatge amb motiu del seu 95è aniversari, vol ser un reconeixement i una gran festa oberta a la participació de la gran munió d’admiradors i amics que el mestre Gil Membrado ha fet per tots els indrets de Catalunya dins l’àmbit sardanista.
La seva extraordinària dedicació a la música i especialment a la cobla el fan mereixedor d’aquest reconeixement a la seva persona, com a català compromès i per la seva dilatada obra. L’homenatge consistirà en un concert, a les 7 de la tarda al Teatre Metropol de Tarragona, a càrrec de les cobles La Principal de Tarragona i Cossetània. S’interpretaran les 12 sardanes que Gil Membrado va dedicar a cada un dels mesos de l’any. El mateix dia, a dos quarts de deu de la nit, també se celebrarà el sopar d’homenatge a l’Hotel Imperial Tarraco.
Cal remarcar la constant i afectiva relació del mestre Gil Membrado amb la nostra ciutat i la seva gent. Els primers contactes amb Sabadell els va tenir mitjançant la seva relació amb la colla Espigues Daurades i el seu dirigent, Gori Gil. Els darrers anys ha sovintejat les seves visites a la nostra ciutat assistint a l’aplec, a algunes audicions i actes de cultura tradicional i popular. Dins de la seva extensa producció, com hem dit unes 1.300 obres, la majoria sardanes però també ballets, gloses i música per a cobla, hi ha 34 sardanes amb referència sabadellenca. Un bon nombre dedicades a persones relacionades amb Espigues Daurades, algunes més a altres persones a títol individual i també a Sabadell Sardanista i a la ciutat de Sabadell.
Per aquest motiu, per l’admiració envers la seva persona i la seva obra, des dels nostres programes, Esperit de Festa i Sardanes a Ràdio Sabadell, ens sumem a aquest merescut acte d’homenatge tot felicitant ben cordialment el mestre Tomàs Gil Membrado per haver assolit aquesta important fita de 95 anys d’edat amb esperit vital i compromès amb la seva obra, els seus familiars i amics i el seu país.
Lluís Subirana. Director