dissabte, 6 de desembre del 2008

Esperit de Festa 06-12-08

Bon dia:

Aquest llarg cap de setmana festiu em permetrà, si tot va bé, gaudir de l’activitat sardanista des de tres activitats ben diferenciades però amb un objectiu comú: la ferma voluntat dels seus organitzadors per seguir treballant al servei de la nostra cultura musical, amb la cobla i la sardana com a principals protagonistes.
Per començar, aquest matí l’Aplec de Sant Nicolau, un indret important de la nostra història local i pel qual sento un especial i personal afecte. Sota l’organització de l’Associació de Veïns del Sector Covadonga, ballarem sardanes al so de la cobla La Nova Vallès.
Al vespre marxaré a Artés per a assistir als actes extraordinaris organitzats pels Amics de la Sardana d’Artés, amb motiu del 25 aniversari del Sarau Artesenc. Els objectius que l’entitat es va marcar fa 25 anys, donar a conèixer el nom d’Artés com a poble dinàmic i acollidor, capaç d’atraure el públic amb un ventall d’actes d’exquisida qualitat; tenir les millors cobles-orquestres del moment durant tota la diada i fer palesa la seva fidelitat a la sardana, s’han complert abastament. La resposta del públic ha estat molt engrescadora i els organitzadors, ferms als objectius inicials, han continuat any rere any aquesta trajectòria. El format del Sarau és gairebé el mateix des del seu origen, encara que han anat incorporant novetats. Una de les que s’han mantingut, és la instal·lació d’una pantalla que permet anunciar tant les sardanes de la tarda com la presentació del concert i també els audiovisuals d’homenatges i reconeixements que cada any es realitzen a diferents persones i institucions. Aquesta edició extraordinària del 25 anys s’inicia aquesta nit amb un sopar i un concert per prosseguir demà amb el concurs de colles, la ballada de tarda, el concert de vespre i el ball de nit.
Tot just arribat d’Artés, dilluns matí viatjaré a Reus per assistir a la ballada i als actes de celebració del 50 aniversari del Patronat Sardanista de Reus, una ciutat plena d’història que podré visitar acompanyat dels bons amics Maria Àguila i Francesc Salas. Dimarts a la nit m’han demanat de fer una conferència sobre la sardana en el context de la societat actual i, després, un breu recital de les meves poesies.
Com poden comprovar, mentre milers de persones aprofitaran aquestes festes per passar-les lliscant sobre la neu, jo ho faré plenament envoltat d’esperit sardanista: escoltant bones cobles i orquestres, comunicant-me amb la gent i gaudint del nostre patrimoni i de la nostra cultura.
Que tinguin un bon cap de setmana.
Lluís Subirana. Director