diumenge, 1 de maig del 2011

Esperit de Festa 30-04-11

El passat dimecres 27 d'abril es van lliurar al Teatre Principal les Medalles d’Honor de Sabadell a 11 persones i entitats que al llarg de la seva trajectòria cívica, social, cultural, educativa, etc., se n’ha fet mereixedores a proposta de les juntes de districte i de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell. Entitats ciutadanes com la Coral Belles Arts, el Club de Tennis i l’Institut Les Termes i persones com Claudio Viol, Josera Haro, Maria Cruells, Anna Maria Aguiló i Rosa Maria Rafecas, van rebre el reconeixement i homenatge de la ciutat per la seva meritòria i constant tasca de dedicació altruista a les seves respectives especialitats.
Vull però dedicar un comentari especial a tres entitats representatives de la nostra cultura popular i tradicional que també, amb tot mereixement, van rebre la Medalla d’Honor.
Als Castellers de Sabadell, que el 1994 van començar els assaigs per formar una colla castellera i que el 2007 ja havien aconseguit tota la gamma alta de castells de 7. Ha estat però el 2010 quan han assolit el que es coneix com la clàssica de 8. Concretament va ser el 24 d’octubre del 2010, coincidint amb la seva 17a Diada Castellera, que van descarregar per primer cop el tres de vuit i que van completar l’actuació amb el quatre de vuit i la torre de set. Va recollir la medalla el seu president Joan Egea acompanyat dels petits anxanetes que han coronat aquests importants castells.
A la Germandat de Sant Antoni Abat “Colla Vella” per la seva contribució decisiva en la conservació de la festa dels animals i principalment del món del cavall, amb la passada en la festa de Sant Antoni Abat, diada dels carreters. La Colla Vella va ser fundada el 1871, fa doncs 140 anys i és una de les poques entitats del país que manté el fet de celebrar la passada el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener. Va recollir la medalla el seu president Joan Noalart.
A la Joventut de Sant Antoni Abat “Colla Nova” pels mateixos mèrits que la “Colla Vella”, fundada el 1880 a conseqüència d’una escissió i que ha estat un puntal en l’organització de la Setmana del Cavall i de la 1a Fira del Cavall al Parc Central del Vallès i que és una de les fundadores de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Va recollir la medalla el seu president Francesc Gall.
Aquestes tres entitats formen part de la Federació Sabadell Cultura i participen activament en els actes que s’hi programen, especialment amb la trobada anual Sabadell Festa i Tradició.
Felicitats a tots els premiats i, per la relació amb els nostres programes, molt especialment als Castellers i a les Colles Vella i Nova a la vegada que aprofitem per encoratjar-los a seguir en aquesta línia de treball i difusió de la nostra cultura, de la nostra tradició i dels nostres valors.
Lluís Subirana. Director.