dissabte, 26 de març del 2011

Esperit de Festa 26-03-11

El d’avui és el programa número 300 d’Esperit de Festa que amb el programa 300 de Sardanes a Ràdio Sabadell de demà diumenge, en sumarà un total de 600 des d’aquell primer emès el 18 de setembre de 2004. Fa ja doncs set temporades que, juntament amb el Jordi Saura a la redacció i locució i amb Joan Ferrús al control tècnic, amb el suport de la direcció de Ràdio Sabadell, iniciàvem aquest apassionant camí de la informació i la comunicació radiofònica. L’any 2007, a partir del programa 129, es va incorporar la Cristina Colomer i al setembre de 2009 Guillem Mota va substituir Joan Ferrús al control tècnic.
Des del primer programa el nostre ferm propòsit ha estat que la sardana, com a referent musical i cultural de Catalunya, ens servís de vincle per tal d’arribar a un cercle més gran de seguidors atrets i interessats per les referències culturals manifestades a través de molts diversos aspectes de la nostra història mil·lenària: els costums, les tradicions, les llegendes, les danses, les festes, els paisatges i les circumstàncies polítiques, socials i culturals, passades i presents, que ens ha tocat viure.
També hem volgut posar de manifest l’enorme potencial que té la cobla, aquets conjunt instrumental que ens és propi i que no ens cansarem mai de reivindicar com un patrimoni català d’unes característiques musicals úniques al món, i que la seva versatilitat es manifestés en totes les seves potencialitats interpretatives: sardanes, danses, balls, acompanyant orfeons, cantants i altres instruments i conjunts musicals.
La literatura i la poesia hi han estat presents amb referències biogràfiques dels seus autors i amb especial atenció a personatges i esdeveniments extraordinaris com la sèrie dedicada al Quadern gris de Josep Pla, al poema Canigó de Jacint Verdaguer, l’Any Amades i a l’obra de Joan Maragall en motiu d’escaure’s el 150 aniversari del seu naixement i el centenari de la seva mort.
La música ha estat l’element que ha servit d’enllaç entre tots els temes tractats: sardanes, balls vuitcentistes, ballets, sense defugir però incursions en música clàssica, de pel·lícules, cançó, havaneres, ballables per orquestra, de manera que hem ofert una gran varietat de música a tots els nostres oients gràcies a un fons musical de més de 1.100 discos de totes les èpoques només pel que fa a sardanes.
Uns programes fets a Sabadell i per gent de Sabadell és evident que tot allò que passa a la nostra ciutat hi té un paper destacat però sense oblidar mai les activitats i les notícies que tenen com a punt de partida altres poblacions i que hem considerat interessants.
Hem d’agrair les col·laboracions de la Federació Sardanista de Catalunya amb el seu servei de premsa Infosardana, la Federació Sabadell Cultura i les seves entitats per les informacions que sobre la seva activitat ens comuniquen, i a l’Esbart Sabadell Dansaire i al seu director artístic Tomàs Manyosa per l’assessorament i participació en els temes de dansa tradicional. També el nostre agraïment a les cobles de casa, i a entitats com Músics per la Cobla, Sabadell més Música, Sabadell Sardanista i Fonovilassar pel seu suport. I, naturalment, a tots vostès, tots els oients que en directe o mitjançant Internet ens segueixen i ens fan arribar les seves valuoses opinions.
Aquests 600 programes, equivalents a 600 hores d’emissió, representen moltes, moltíssimes hores més de documentació, redacció, assessorament i gravació. Milers d’hores del nostre temps que hem dedicat, al llarg de gairebé set anys, a la sardana, a la cultura i al nostre país: Catalunya. Així mateix volem refermar que sempre, en donar la nostra opinió, de posicionar-nos sobre una opció concreta, hem procurat fer-ho de la manera més objectiva possible. I així ho seguirem fent en respecte i agraïment a tots vostès. Gràcies pel seu suport.
Lluís Subirana. Director