dissabte, 18 de setembre del 2010

Esperit de Festa 18-09-10

En el marc històric de la plaça Major de Torroella de Montgrí, la nit del passat 27 d’agost, l’Esbart Montgrí ens va oferir l’espectacle musical i coreogràfic Inaudit Vicenç Bou. Inaudit significa: “mai no sentit, increïble, extraordinari...” i això és exactament el que vàrem presenciar en motiu de la commemoració del 125 aniversari del naixement del gran i popularíssim compositor Vicenç Bou i Geli.
Al llarg dels anys, les sardanes de Vicenç Bou s’han fet enormement populars i segueixen vigents a través, habitualment, de les interpretacions de les cobles però, també, per les versions que n’han fet i en fan cantants solistes, grups d’havaneres, orquestres simfòniques i altres tipus de formacions vocals i instrumentals.
Mancava, però, una versió coreogràfica de les seves sardanes i donar a conèixer altres obres de Bou com algun vals i pasdoble recuperats i actualment dipositats al Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.
Les melodies de sardanes de Bou com algunes de les que es van interpretar: Cants de maig, Mimosa, Angelina, Llevantina, Pescadors bons catalans, Torroella, vila vella, Esclats de joventut, són perfectament reconegudes i memoritzades per moltíssima gent. La música, però, ofereix la possibilitat que a través de diverses versions i interpretacions sobre la base original, es despleguin noves maneres de ser escoltada i assimilada. Ho podem comprovar a diari amb les adaptacions que s’han fet, i es continuen fent, d’obres significatives del repertori dels compositors mundials més reconeguts de tots els temps.
Això, però, no es produeix, almenys amb una certa normalitat, amb la música dels nostres grans compositors de sardanes. Donar a conèixer la seva obra a través de noves versions que puguin arribar a un públic molt més ampli i divers no és cap sacrilegi com no ho són les versions que s’han fet sobre obres de Bach, Beethoven, Strauss, Mozart i tants altres que han assolit una projecció i acceptació mundial.
Calia doncs fer un nou pas endavant amb la nostra música i amb un dels nostres compositors més populars. I això és el que es va proposar l’Esbart Montgrí: un espectacle de dansa d’arrel tradicional amb noves versions de la música de Vicenç Bou. Amb l’experiència de les seves celebrades realitzacions anteriors Trencats i seguits, La punyalada, Torroella 1900 i Fills del mar, l’èxit del nou espectacle Inaudit Vicenç Bou estava assegurat. En aquesta ocasió amb direcció artística i coreogràfica de Sebastià Vilanou; guió de Jaume Nonell i arranjaments, direcció musical i tenora de Jordi Molina. Un equip de garantia al qual cal afegir el protagonisme de la quarantena de components de l’esbart, alguns d’ells joveníssims, que van lluir-se en la interpretació de totes les coreografies agrupades en els diversos actes que el guió anava introduint.
Al llarg d’una hora, les 1.500 persones que omplien totalment la plaça, entre elles la filla del mestre Bou, Teresa, acompanyada del seu espòs i altres familiars, i de persones representatives de la cultura i del sardanisme, vàrem viure i gaudir d’un gran espectacle. Els entusiastes aplaudiments en finalitzar cada acte i l’ovació final va ser un digne i públic reconeixement a la seva oportunitat i qualitat. L’apoteosi final es va produir quan després d’un bis i de repetitius i llargs aplaudiments, Jaume Nonell va demanar a tot el públic que es posés dret, s’agafés de les mans i ballés l’emblemàtica sardana Torroella, vila vella. Va ser extraordinari i molt emocionant.
Ara cal desitjar que aquest Inaudit Vicenç Bou, contràriament al significat de la paraula inaudit, no hagi estat només un acte extraordinari i aconsegueixi els recursos i la fórmula necessària per portar-lo arreu de Catalunya. L’esforç emprat mereix que sigui vist i reconegut per tot aquell que estima la música i la dansa del nostre país.
Lluís Subirana. Director