dissabte, 6 de febrer del 2010

Esperit de Festa 06-02-10

Amb el títol Dimensió radiofònica de la sardana, la circular Infosardana d’aquest mes de febrer, destaca els aspectes rellevants de la presència sardanista a les programacions radiofòniques com a fet plenament vigent en la societat catalana del segle XXI, amb la recent inclusió d’espais d’història i literatura en clau sardanista a Catalunya Ràdio i Ràdio Sabadell. En relació a Catalunya Ràdio Infosardana esmenta que el programa En guàrdia que dirigeix i presenta el periodista Enric Calpena i que repassa fets de la història de Catalunya, ha dedicat recentment una emissió amb la sardana com a fil conductor, amb la col·laboració de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté i de Quim Rutllant, periodista, dansaire i director del programa Mans que la pròpia emissora dedica a la sardana i la cultura popular catalana.
En relació a Ràdio Sabadell, Infosardana destaca el fet de que el nostre programa Sardanes a Ràdio Sabadell hagi començat a donar a conèixer els diferents cants del poema Canigó de Mossèn Cinto Verdaguer, tot rememorant el 125è aniversari d’aquesta joia de la literatura catalana. Destaca aquesta iniciativa al servei de la divulgació d’aquesta genial història de guerrers, monjos i fades que s’anirà presentant en diversos programes al llarg de tot l’any 2010, amb la col·laboració de diferents rapsodes sabadellencs i intercalant diferents músiques suggerides a partir de la lectura dels versos d’aquesta obra. Infosardana cita, com a exemple, les il·lustracions musicals emeses en el programa del passat 24 de gener.
Malauradament, però, prossegueix l’article d’Infosardana, no tot són notícies positives en relació a la presència i difusió de la sardana a la ràdio i a la televisió i així lamentem haver de ressenyar que aquest mes de gener de 2010 ha desaparegut un programa sardanista històric: Contrapunt, l’espai sardanista de Ràdio Terrassa, amb una trajectòria de 63 anys de permanència en antena no es tornarà a emetre. Cal ressenyar, però, que el motiu d’aquest punt final del Contrapunt egarenc no rau en cap problema de continuïtat de l’equip de realització, que fins ara ha comanat Ramon Moncho, sinó en la venda i tancament de l’emissora Ràdio Terrassa.
Fins aquí la informació procedent d’Infosardana. Per la nostra part, expressar un sentiment d’alegria i satisfacció pel reconeixement a la nostra feina i, també, la nostra tristesa per la pèrdua d’un programa degà del sardanisme al qual dedicarem la propera setmana un dels nostres apunts d’història. Finalment, només per deixar-ne testimoni, esmentar que Contrapunt va ser fundat per Francesc Izquierdo el 26 de febrer de 1947, ara farà per tant 63 anys, i que Ramon Moncho, que hi va entrar com a corresponsal el 1981, en va assumir la direcció l’any 1993 fins la darrera emissió, acompanyat els darrers deu anys per Marta Plaza a la locució.
La desaparició de Contrapunt fa encara més important la presència dels programes sardanistes de Ràdio Sabadell a la comarca del Vallès Occidental.

Lluís Subirana. Director