dissabte, 24 d’octubre del 2009

Esperit de Festa 24-10-09

El calendari sardanista del mes d’octubre ens ofereix dos esdeveniments singulars i reconeguts que per aquestes dates acostumen a merèixer una especial atenció: l’Aplec de la Sardana de les Roquetes, a Barcelona, i les festes de Sant Martirià, a Banyoles.
Diumenge passat, al Parc de la Guineueta, els components de l’entitat l’Ideal d’en Clavé de les Roquetes van celebrar la seva 41 edició de l’Aplec de Tardor amb un bon cartell de cobles, Principal de la Bisbal, Principal del Llobregat, Sant Jordi i Montgrins, que van oferir un programa amb títols d’autors d’ahir i d’avui i amb interpretacions solistes de gran nivell. Tot i el bon nombre d’assistència aquesta no va assolir la d’alguns anys anteriors. Cap al final de la tarda però el recinte feia goig, especialment quan es va ballar la sardana de conjunt amb els fanalets encesos. Això va ser captat per les càmeres de la Televisió de Catalunya que en van passar imatges al Telenotícies nit, cosa no habitual però que, quan succeeix, s’ha de remarcar positivament.
L’altre punt d’atenció es concentra aquest cap de setmana a Banyoles. Tal com hem informat a la nostra agenda, la ciutat de l’estany viu aquest dissabte, diumenge i dilluns, les festes en honor de Sant Martirià conegudes entre els sardanistes com la festa major de la sardana. Els actes, organitzats pel Foment de la Sardana, tenen aquest any un fet remarcable amb la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat al mestre Martirià Font i Coll, ben merescuda per les seves qualitats, no només com a músic i compositor, si no també humanes. Avui i demà a Banyoles les competències entre cobles i orquestres, amb sardanes, concursos, concerts i balls, faran les delícies de centenars de seguidors ja habituals, molts d’ells vinguts de fora que s’estableixen a Banyoles un parell de dies per no perdre’s cap detall de la festa. Una festa que s’allarga fins dilluns amb la Festa de la Música per a Cobla, amb La Principal de la Bisbal i la Selvatana en concert i l’estrena de les obres premiades al 24 Certamen Ceret-Banyoles. També hi haurà un record pel 25 aniversari de la mort del periodista i estudiós sardanista Eugeni Molero i una curiosa actuació de Pere i Montse Frigolé interpretant sardanes al piano a quatre mans.
Resumint, un final d’octubre sardanista per enllaçar amb les nombroses ballades que per la festivitat de Tots Sants acompanyaran castanyes i panellets. Com aquell que res, en molts pocs dies, els sardanistes haurem passat de suportar les calors d’un llarg estiu a tenir l’oportunitat de fer-nos passar el fred tot ballant la sardana.
Lluís Subirana. Director