dimarts, 28 d’abril del 2009

Esperit de Festa 25-04-09

Avui comencen els actes de proclamació de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009. Cal recordar que la idea de nomenar una Ciutat Pubilla de la Sardana va sorgir a proposta de l’Obra del Ballet Popular a la I Jornada d’Estudis Sardanistes celebrada a Montserrat l’any 1959 ara fa, doncs, 50 anys. La primera Ciutat Pubilla designada va ser Girona l’any 1960.
Aquest any, els actes del pubillatge, que s’aniran celebrant a partir d’avui, estan organitzats per una comissió formada per l’Ajuntament de Mataró i la Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró, formada per l’Agrupació Sardanista Santa Anna, l’Associació Cultural “Els Planells”, la Cobla Ciutat de Mataró, la Cobla Costa Daurada, la Cobla Iluro, les Colles Sardanistes “Repuntejant”, l’Entitat Folklòrica Catalana i el Grup Cultural “Pla dels Amats”.
Els actes protocol·laris i més significatius que se celebraran entre avui i demà són: avui dissabte, rebuda de la Flama de la Sardana procedent de Sant Climent de Llobregat, Ciutat Pubilla anterior; recepció oficial a l’Ajuntament; tot seguit al Teatre Monumental l’acte de Proclamació, amb la presentació dels Sardanistes d’Honor, la Proclamació oficial del Pubillatge per les autoritats i la lectura de la Lliçó Magistral a càrrec de Joaquim Dorda i Ventura. A continuació, al mateix teatre, concert a càrrec de Jordi Molina i la Cobla dels Sons Essencials. Un sopar de celebració tancarà aquesta primera jornada. Demà diumenge, hi haurà cercavila, missa a la Basílica de Santa Maria, amb ofrena floral, música instrumental i coral i actuació de les colles sardanistes Repuntejant. Seguidament, a la plaça de Santa Anna, inauguració del Monument a la Sardana obra de l’artista mataroní Iago Vilamanyà i lectura del Missatge al Món Sardanista a càrrec del conegut actor Joan Pera. Després, es farà públic el veredicte dels Premis del Món de la Sardana – la Medalla al Mèrit Sardanista, al Mèrit Musical, al Mèrit Cívic, al Mèrit de la Dansa, i demés guardons. També es farà pública la designació de la Ciutat Pubilla per a l’any 2010.
Pel que fa a la Sardana del Pubillatge, encarregada habitualment a un compositor relacionat amb la població, a Mataró han introduït la novetat de seleccionar aquesta obra a través d’un concurs musical que va guanyar el jove compositor Marc Timon.
Mataró, una ciutat amb una tradició sardanista de més de cent anys, es disposa a viure el seu pubillatge amb tota intensitat, amb una sèrie d’actes que, fins a finals d’agost ja estan programats i que demostren la capacitat organitzativa de les entitats mataronines.
Els desitgem l’èxit que la seva gran il·lusió d’haver fet possible aquest pubillatge es mereix.
Lluís Subirana. Director